Hem » Recension, Skönlitteratur » Roman: Godnatt, finaste

Roman: Godnatt, finaste

Godnatt, finaste

Dorothy Koomson

Översättare: Jessica Hallén

Norstedts 423 sidor.

Utkommer 7 mars 2011

Dorothy Koomson arbetar som dramatiker, författare och journalist. Hennes böcker har blivit översatta till ett flertal språk. På svenska har det utkommit tre böcker, God natt, finaste inräknad.

Nova och Mal växer upp tillsammans. Novas föräldrar har tagit hand om Mal, eftersom han lever i en problemfylld familj. Det leder till att Nova och Mal blir oskiljaktiga, två vänner som gör allt för varandra. Vid vuxen ålder upptäcker de att banden mellan dem inte enbart består av vänskap. De missförstår dock varandras känslor, vilket får dem att söka kärleken på annat håll. När Mal förälskar sig i Stephanie, som inte kan få egna barn, ber han Nova om den största tjänst han någonsin kan be om: att hon ska föda deras barn.

När Nova bär deras barn får hon och Mal allt svårare att dölja sina undanträngda känslor, och Stephanie ställer ett ultimatum som förändrar livet för dem alla tre. Efter sju år möts de igen när barnet ligger i koma efter en olycka. Då går det inte att dölja gamla hemligheter och lögner längre, och i dödens närhet ställs allt på sin spets.

Godnatt, finaste är kanske en roman om surrogatmödraskap. Ändå handlar det centrala i boken om den livslånga kärleken som aldrig blir förlöst, den som spelar huvudrollen i de drabbade personernas liv och därmed påverkar omgivningen. Romanen är skickligt skriven, genomtänkt och välplanerad. Känslor och tankar följs upp och stenar vänds på. Ingenting går riktigt överstyr. Det känns som om allt kommer att ordna sig, hur illa det än är. Även det mest förträngda och problematiska klarar av att komma fram i ljuset och alla förlåter, eller förstår åtminstone varandra till slut. Det gör att handlingen genomgående blir tillrättalagd; de vackra människorna som mitt i alla svårigheter ändå till slut tänker de rätta tankarna och löser det allra värsta. Läsningen riskerar därmed att bli tråkig, även om man blir engagerad och fäller en och annan tår.

Det här är en roman för dig som vill läsa om hemligheter, kärlek och livsval i en enda lång glidande sträcka utan att få den minsta sticka i foten. Att den sen handlar om människor i skuggan av psykisk sjukdom och trauman kommer inte att göra det svårare för dig, eftersom du lätt passerar de platserna på vägen.

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree