Hem » Recension, Skönlitteratur » Roman: Svenneskräp

Roman: Svenneskräp

Svenneskräp

Kristoffer Cras

Reverb. 171 sidor. Har utkommit

jag ser dom springa runt med kniv i hand

jag ser hur vi hugger och vi mördar varann

[…]

ännu en bror som dog idag

ännu en mamma som förlorat sitt barn

det händer hela tiden, inte svårt o bli van

det är så vi kommer leva när vi krigar mot varann

 

Föregående citat är taget från Uppsalabandet Labyrints senaste singel, Kärleken. Den speglar, precis som romanen, en vardag i betongen. En vardag som dom flesta människor aldrig får se eller ens höra talas om. Livet är hårt. När medelklass-sonen sitter på sitt rum och gör sina läxor eller spelar Xbox springer förortsbarnen runt i betongen, sniffar lim och blir av med oskulden, tolv år gamla. Kristoffer Cras har tagit budskapet i en stor andel svensk hiphop och kritat ner det i en etthundrasjuttioen sidor lång roman, Svenneskräp. En roman som på ett brutalt och ärligt sätt visar en för många hittills dold värld. Dold av betongen och den karga fasaden, bländad av neonljuset och bortglömd så fort pendeltåget mot stadsdel 3 har försvunnit runt kröken.

Kristoffer Cras är inte ett direkt välkänt namn. Han jobbar som skribent och redaktör för Djungeltrumman, en plattform som guidar och vägleder dig genom uteliv, konserter och klubbar i utvalda städer. Men nu har han släppt sin debutroman. En debutroman som definitivt sätter sina spår. Inte nödvändigtvis för att det är ett stort litterärt verk, nej. Den så kallade ”Rinkebysvenskan” Jonas Hassen Khemiri är så förtjust i lyser även starkt i Cras’ roman. Den kan tyckas simpel och ett sätt att ta en genväg genom språket, men den har en särskild effekt och bidrar väldigt mycket till känslan i boken. Det tar inte lång tid innan man är helt fast.

Själva historien berättas av en ung kille i förorten vars namn aldrig avslöjas. Han vaknar på natten till vad som ska bli den varmaste dagen på hela sommaren. Han har drömt en intensiv dröm och slänger på sig kläderna för en promenad, då tankarna hindrar honom från att somna om. Han möter Mordbrand, en äldre kille som säljer lim och som alla ser upp till. För Mordbrand berättar han om drömmen, och Mordbrand får honom att lova att inte berätta för någon om drömmen, han måste hålla den hemlig. Vår namnlöse hjälte fortsätter en bit in i skogen, med riktning mot indiantältet där hans bästa vän Malek bor med sin pappa och syster. Maleks syster äter ingenting utan sniffar bara lim tillsammans med sin pappa, och en bit längre in i skogen ligger Maleks mamma begraven. De två pojkarna snor Maleks systers lim och springer iväg, lägger sig i en skogsglänta och sniffar. Dagen börjar grymt bra tycker de, och de tar sig in mot centrum.

Romanen är fylld med karaktärer: hemlösa, downare, torskar, horor, bergsbarn. De är alla del av samma tragiska del av stan, den delen ingen vill vara i.

Cras debutroman är ett hårt slag i magen som berör. Romanen är trasig, lika trasig som personerna i den, och det blir aldrig bättre för någon av dem. De är fast ute i betongen och kommer aldrig att ta sig därifrån.

__________

David Johannson är litteraturvetare och musikskribent

Share

1 Kommentar för “Roman: Svenneskräp”

 1. Gunnar Norrman

  Den här boken måste jag läsa! Alltför många av oss blundar för att många barn och ungdomar växer upp så här. Resultatet blir förödande för många av dem: Ett liv med droger, missbruk, kriminalitet och för tidig död. Inom musiken finns grupper som Nationalteatern, Ebba Grön, Dag Vag och många fler, som har fångat denna verklighet.
  Här citerar jag en del av texten till ”Barn av vår tid” av Nationalteatern från 1977:
  Vi är barn av vår tid
  vi är barn av vår tid
  är du rädd för ditt eget barn?
  lilla mamma!
  Våra tidsfördriv
  våra tidsfördriv
  är att slå pensionärer på käften!
  Eller hur?
  Lilla mamma.

  Vaktbolagen kommer snart
  då blir det en jävla fart
  dem har betalt för att jaga ungar!
  gården är stängd för länge sen
  snuten jagar tonårsgäng
  natten är så hård
  för betongens kungar!

  Vi är barn av vår tid
  vi är barn av vår tid
  är du rädd för ditt eget barn?
  lilla mamma!

  Thinnertrasan vandrar mellan husen
  thinnertrasan tänder alla ljusen
  thinnertrasan tar mig till ett annat land
  där jag kan vara en höghus baby
  säga till tjejen att, maybe…
  så kan vi segla på molnen tillsammans
  come on my darling
  vi glömmer allt annat!

  farsan sitter hemma framför TVn
  morsan sitter antagligen breve
  lika bra att ta sig ner till EPA’s torg
  där kan vi låta betongen gunga!
  gasa och sniffa och flumma!
  där kan vi segla på molnen tillsammans!
  come on my darling
  vi glömmer allt annat!

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree