Hem » Portfolio » En 70-talshistoria

En 70-talshistoria

Att konst var något misstänkt fick jag bekräftat i radikala tidskrifter som till exempel Clarté. Där skrevs om det borgerliga oljemåleriet och samhällsfrånvända konstnärer. Konst var inget för mig. Men att rita och måla var det jag var bra på. Kanske det enda. Att min teckningslärare Mona Grafström en dag i högstadiet gav mig en nyckel till bildsalen räddade möjligen livet på mig.

Jag försökte använda ritandet och målandet till något annat än att göra konst. Tecknade serier, affischer och så småningom grafisk design, blev mitt spår. Först långt senare fångade konsten in mig på allvar. Fortfarande är jag ibland skeptisk.

Precis i skiftet mellan 1960- och 1970-talen gjorde jag mina första affischer. Jag skar schabloner och sprayade nere i källaren på föräldrarnas villa i Oxhagen. Jag letade efter någon som ville använda dem. Först bildade jag anarkistgruppen Björnligan. Sedan fann jag Huset. Det var en förening som drev ett kulturhus eller allaktivitetshus som vi sa då. Det delade lokaler med jazzklubben Power House på Manillagatan i Örebro. Kafé, teater, film, fotolab, utställningar, alternativt julfirande och mycket musik. Allt skött helt ideellt. Till Huset gjorde jag mina affischer. Huset blev mitt universitet.

1974 återvände jag till Örebro efter att ha varit borta ett tag. På konstskolan Kuben träffade jag Tomas Olsson och Per Eriksson (numera Ståhlberg). Vi bildade, tillsammans med en massa andra, bildgruppen Klartext. Vi var inspirerade av den Stockholmsbaserade bildgruppen Folkets ateljé (som lånat sitt namn från Atelier Populaire som var verksamma i Paris under majrevolten 1968), Bildfront i Umeå och Röde Mor från Danmark.

Klartext kom att under några år fungera som vänsterns reklambyrå i Örebro. Vi producerade utställningar, demonstrationsbanderoller, plakat, flygblad och affischer. Vi arbetade mycket och helt ideellt. Men inget partipolitiskt. Många kom och gick i Klartextgänget. Torsten Molander, Helena Tivenius, Thomas Johansson, Gunilla Brink…

Hans Detlofsson var med länge. När Klartext upplöstes 1977 fortsatte han och jag på egen hand med bildgruppen Geronimo.

När 1970-talet gick mot sitt slut blev jag mer och mer engagerad i arbetet med tidskriften Folket i Bild/Kulturfront. Både på nationell nivå med illustrationer och omslag och på lokal nivå. Som en arbetsgrupp inom FiB/K Örebro bildade jag och Kjell Andersson arbetsgruppen Verkstan som genomförde olika kulturprojekt (mest känd blev väl teaterpjäsen Sexy Saloon) men också en del affischer och andra trycksaker.

Inom FiB/K Örebro producerades också poesiboken Leken Tåla med texter av Bo Ek, Clas Thor och Staffan Ekegren och med bilder av mig och Claes Gabrielson. Staffan Ekegren och jag genomförde också projektet Wadköpingsbladet som bland annat resulterade i utställningar och en bok.

En glad konkurrent till den förhållandevis präktiga FiB/K-föreningen var den anarkistiska tidskriften Nu – en lokal produkt skapad av Roland Vila och ett gäng runt honom.

Att spara exemplar av de affischer jag gjorde själv eller var inblandad i, var kanske självklart. Att jag också sparade en massa andra affischer berodde på att de kändes som ett alternativ till konsten. Min samling är idag mycket spretig och inkonsekvent. När det gäller materialet från Örebro under 1970-talet är samlingen ganska omfattande och åtminstone delvis unik. Men tyvärr inte komplett. Mycket material från denna epok är borta för alltid. Inte ens på Kungliga Biblioteket finns allt. Många tryckerier skickade aldrig in några pliktexemplar av de tryckta affischerna.

——-

Peter Ekström är en del av Kulturdelens redaktion

Share

2 Kommentarer för “En 70-talshistoria”

 1. Peter Ekström

  PS. På http://www.power-house.se finns ytterligare material från Huset, Power House och annat som hände på 1970-talet i Örebroregionen.

 2. Peter Ekström

  Större delen av mina affischer i utställningen UPPRORENS TID kommer att visas på Örebro läns museum under sommaren 2011 i samband med museets 1970-talssatsning. Vernissage 28 maj med tillfälligt återuppståndna gruppen Vargtegel som spelar.
  På museet kommer också delar av utställningen Proggens affischer visas. Se mer på http://www.proggposters.se

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree