Hem » Konserter, Recension » Releasekonsert: Osten af Mozzarella + Starke Arvid, Virus bar, Örebro 15/4

Releasekonsert: Osten af Mozzarella + Starke Arvid, Virus bar, Örebro 15/4

Ost smakar alltid bäst ihop med något mer, precis som Osten af Mozzarella avnjuts bäst ihop med Starke Arvid. Det är inte så att jag vill äta Fredrik Engström, som han egentligen heter, men hans rapp, de träffsäkra orden och de klockrena fraserna, de ligger verkligen rätt i munnen. Tillsammans med de tunga beaten, de lekfulla samplingarna och upplyftande körerna från scratchande DJ Starke Arvid, så känner jag att jag kan bli riktigt mätt och belåten av deras release här på Virus i Örebro.

Den nya plattan heter ”The Number 28”, men är långt ifrån den första i skaran. Efter en tio år lång karriär har Osten af Mozzarella hunnit släppa fyra vinylskivor, en EP, tre st cd-singlar, två kassettband, Sveriges första musikvideo på teckenspråk(!) och en salig blandning av t-shirts och tekoppar. Ihop med de ryggdunkande fansen gör Osten af Mozzarella sig allt mer ett namn på Örebrofolkets läppar. Jag blir därför inte förvånad över den stora uppslutning som trängs framför scen när han och hans högra hand; Starke Arvid spelar låtar som ”Inte min kopp med te”, ”Du ljuger bra du” och tv-spelslåten ”Commodore 64”. Osten af Mozzarella är inte blyg för att göra reklam för sig. Inte heller räds han för att promota den ”sjukt snygga singeln” som han stolt visar upp för den diggande publiken. Det är låten ”Farväl Örebro” som nyligen tryckts upp till vinyl, vars A-sida pryds av ett självporträtt av den bortgångne rapparen och konstnären Alexander Zika. När Osten af Mozzarella sedan spelar låten ”Alexander den store” och dessutom bjuder upp gästartisten Texmex som rappar a cappella med ord tillägnade Alex, då förstår man att Osten af Mozzarella är mycket mer än en artist som bara är, ursäkta ordvalet, mediakåt.

I denna hiphop-genre där tyngden ligger i orden och rapparens skicklighet, är det lätt att sålla, men Osten af Mozzarella behöver inte oroa sig. Hans texter är vardagsspråkliga och ärliga, vem kan kritisera något sådant? Kanske att någon fantast skulle sakna lite jävlar anamma men jag föredrar äkta vara.

Med det sagt kan jag också dra slutsatsen, att OM det skulle gå och äta en ost som Osten af Mozzarella och Starke Arvid så skulle den precis som den proffsiga förpackningen den är inpackad i, smaka så gott som jag hoppas.

Ulrika Mohlin är artist och låtskrivare i Mohlavyr, frilansskribent och illustratör.

Fotnot: Albumet ”The Number 28” är släppt på skivbolaget North Bridge Records. Den 23:e april spelar Osten af Mozzarella och Starke Arvid på Filial i Eskilstuna.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree