Hem » Fokus » Bland stolor, korkåpor och kalkkläden i Falun

Bland stolor, korkåpor och kalkkläden i Falun

På medeltiden började de första liturgiska dräkterna att komma.
De äldsta i Falu Kristine kyrka är ljusa och litet förklädeslika, i blommande sidenbrokad eller med glänsande kors i ljusrött mot blekgult siden.
Maria Kollind, präst i Falun, visar runt bland stolor, korkåpor och kalkkläden som hör till kyrkans skatt av liturgisk utrustning.
De äldsta, i dag lätt bleknade mässhakarna, användes i kyrkan på 1600-talet. En av dem, en blomsterprydd mässhake, är troligen en gåva från något rikt dödsbo, ett skick som inte var ovanligt då kyrkan var fattig och kostbara tyger svåra att få tag i.
Landshövdingen Gustav Duval och hans hustru Helen Yxkull skänkte 1666 en mässhake i sidenmoiré med prickmönster och knypplat guld, silverspets och rosa taftsiden till Kristine kyrka. Fodret är gjort av guldgult schantungsiden. På väggen hänger ett väldigt epitafium över deras fem döda barn.
Under århundradena växte mässhakarna från förklädesstorlek till dagens stora, ofta vita mässhakar med ganska sparsam dekor.
Tyger och dekorationer speglar tiden. Från 1600-talets vita, ibland kraftfullt broderade, som makarna Duvals, till 1800-talets tjocka svarta eller röda mässhakar i sammet med guldbroderi i mäktig relief. För att få reliefen knölades vanligen helt enkelt papper av olika slag in.
En av mässhakarna från 1800-talet har ett praktfullt berättande, där ett stort antal apostlar framträder med sina attribut. De bär på hillebarder och svärd, kalkar och harpor, kors och lansar, klubbor och böcker, nycklar och pilgrimsväskor.
De kristna insignierna och symbolerna skiftar i uttryck från tid till tid. Då kyrkan renoverades 1906 och målades i guld och den bekanta ”dalblå” färgen, mötte det motstånd. Färg upplevdes som synd och många ville ha tillbaka det nedtonade vita och grå.
Maria Kollind berättar att de riktigt gamla mässhakarna sällan kommer till användning, men att varje präst väljer vilken mässhake hon/han vill bära.

__________

Eva Lidén är journalist och konstnär.

Bild 1: Maria Kollind, präst i Falun, visade Kristine kyrkas liturgiska dräkter. Här en med bilder av apostlar.

Bild 2: Mässhaken donerades av landshövding Gustav Duval och hans hustru Helen Yxkull.

Bild 3: Jesu lidande i broderi på ryggskölden (en kvarleva från tiden då mässhaken hade kåpa).

Bild 4: Svarta och röda mässhakar i sammet var vanligt på 1800-talet. I mitten en modern ljus mässhake med sparsam dekor.

Foto: Eva Lidén

Share

1 Kommentar för “Bland stolor, korkåpor och kalkkläden i Falun”

  1. sonja wahlstein

    hej så mycket bättre o klarare bilder det blev än i tidningen. Jag är fortfarande glad över att besöket i kyrkan var möjligt. Satte en liten blomma hos Maria C som tack. Sonja

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree