Hem » Kulturbloggen » HEJDÅ ÖREBRO

HEJDÅ ÖREBRO

Hejdå Örebro är kanske ett naturligt namn på en avslutningsutställning för Örebro Konstskola där många av eleverna inte kommer från Örebro. De lämnar nu staden och går mot nya äventyr i andra delar av världen.

Men det finns också ett annat skäl till namnet på utställningen. Unga konstnärer som utbildar sig på Örebro Konstskola stannar inte i Örebro. Inte heller kommer de i allmänhet tillbaka efter att ha gått högskola. Antalet yrkesverksamma konstnärer i Örebro har minskat drastiskt de senaste åren. De som är kvar har en hög genomsnittsålder. Någon större förnyelse av konstnärskåren sker inte.

Detta beror sannolikt inte på att Nerikes Allehandas konstkritiker Stefan Nilson skrev en artikel för ett par år sedan där han rekommenderade unga konstnärer att lämna Örebro, att stanna kvar skulle vara förödande eftersom det inte finns något konstliv i staden. Men han pekade naturligtvis på samma problem – varför vill inte unga konstnärer etablera sig i Örebro?

Talang och kvalitet är det verkligen inget fel på. På den aktuella utställningen finns gott om den varan. Alla Örebro Konstskolas elever deltar i utställningen och det är mycket varierande verk. Från klassiskt måleri till video och mycket annat.

Vernissage är det på fredag 29 april kl 18.00 på Kulturhuset, Järnvägsgatan 8 i Örebro. Sedan fortsätter utställningen fram till 15 maj. Det är öppet vardagar kl 10.00-17.00 och lördagar kl 11.00-15.00.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree