Hem » Recension, Skönlitteratur » Roman: Flimmer

Roman: Flimmer

Flimmer

Anne Holt & Even Holt

Piratförlaget, orig.upplaga 2010, svensk 2011 461 sidor

Översättare: Margareta Järnebrand

1 kr/såld bok går till Hjärt- och Lungfonden.

Utkommer 18 maj

Medicin, makt och penningbegär – tre ledord för Anne Holts nya thriller, om hon skrivit tillsammans med sin bror, överläkaren Even Holt. Handlingen utspelar sig i den högteknologiska nutiden, där det mesta går att ordna, även om det kräver kunskap och pengar. I systemet finns dock en sårbarhet inlagd – de som arbetar, hur framgångsrika de än är, är människor av kött och blod. Deras karriärer löper jämsides med deras personliga känslor, såsom bekräftelse och hämnd, vilket inte går att bortse ifrån.

Handlingen består av flera delar, utifrån olika personer, som hakar i varandra. Bland de viktigaste finns den framgångsrika hjärtspecialisten Sara Zuckerman, en lysande stjärna på den medicinska himlen, en kvinna som är känd för att vara tuff och svår att samarbeta med, men som har sitt hjärta hos den tonåriga släkting hon tar hand om.  Det är också Otto Schultz, ägare till Mercury Medical, som styr både sitt företag och sina närmaste med järnhand, men som blir varse att han inte kan kontrollera alla utan att det får konsekvenser. Slutligen är det Morten Mundal, som i tysthet hämnas för händelser begångna i det förflutna.

Tillsammans med sin kollega Ola Farmen upptäcker Zuckerman att ett virus lagts in i de hjärtstartare som framgångsrikt opererats in i hjärtsjuka patienter. Någon har manipulerat tekniken, någon som haft tillgång till arbetet inifrån företaget, vilket leder till att människor dör. Samtidigt som de två läkarna i hemlighet försöker spåra källan bedriver de en kamp mot tiden så att inte fler patienter ska dö. Ganska snart förstår de att det finns en plan bakom det hela, vilket är tänkt att leda till något mycket större.

Boken är välskriven med ett driv i berättandet som gör den oerhört spännande. Att man som läsare får följa så många olika personer, vilka på skilda sätt är involverade i den kamp på liv och död och framgång som pågår, utan att det hakar upp sig eller skorrar, bidrar förstås till helheten. Jag har dock en invändning som handlar om de medicinska delarna, vilka jag tycker blir tunglästa och får mig att tappa engagemanget. Det blir mycket fakta och många termer  för den som inte är initierad. Men, som tur är kommer jag snart upp i läsfart igen och kan inte motstå spänningen i att följa de två läkarnas kamp för sina patienter och mot den krassa ekonomiska vinningen som skördar offer.

__________

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree