Hem » Kulturpoden » Fröken Julie: sorgespel i sommardress

Fröken Julie: sorgespel i sommardress

[audio:http://www.kulturdelen.com/wp-content/uploads/2011/05/converse-slut.mp3|titles=converse slut]

Malin Berg och Anders Ahlbom Rosendahl spelar huvudrollerna i Fröken Julie. Foto:Urban Jörén

Nu är fröken Julie galen igen. Denna gång är galenskapen grönt, skönt och pjäsriktigt förpackad. August Strindbergs kontroversiella klassiker från 1888 Fröken Julie i regissören Gunilla Orvelius och Länsteaterns uppsättning har nämligen premiär vid det gamla orangeriet vid Karlslunds herrgård fredagen 20 maj. Den spelas sedan fram till 2 juli. Ett sommartecken så gott som något.
– Det handlar om en feberhet midsommarnatt då sömnen blir drucken och huvudet hett som Strindberg uttrycker det. Det handlar om kärlek och passion. Det handlar om dödliga sociala hierarkier som hindrar att något nytt kan växa fram. Det handlar om en önskan till ett möte utanför alla ramar,  säger Gunilla Orvelius.

Inger Holmstrand Gawells Kristin och Malin Bergs fröken Julie försöker umgås över klassgränserna. Foto:Urban Jörén

Det är midsommartid på herrgården. Greven har rest till bekanta medan hans enda barn fröken Julie är kvar för att  fira midsommar hemmavid.  Hon slår sina lovar runt logen och grevens betjänt Jean. Jeans fästmö kokerskan Kristin är just i färd med att steka njure åt sin finsmakare till fästman och  att övervaka en stinkande dekokt till frökens hund som varit ute på äventyr.

I  Länsteaterns uppsättning dyker också folket upp i form av åtta amatörskådespelare från Nya Teatern.  Det bruka  annars utelämnas av praktiska skäl. Strindberg kallar inslaget för balett eftersom folket inte har några repliker. Men för Orvelius är människorna i den nära omgivningen ofantligt viktiga.
Folkmusikern Sheshti Johansson beledsagar  detta somriga sorgespel  med sin fiol och sin egenkomponerade musik.

Kulturpodens Dixie Ericson har träffat Gunilla Orvelius för ett samtal om Fröken Julie. Ett kontroversiellt skådespel som kom med något helt nytt i svensk dramatik. Tack vare sin mänskliga kärna förlorar det aldrig sin aktualitet menar Orvelius som också  hyllar Strindbergs språk.

För regissören Gunilla Orvelius är Fröken Julie ett starkt och ständigt aktuellt skådespel. Ett verk där man aldrig når botten. Bild: Magnus Wahman

Teater
Karlslunds herrgård
20 maj till och med 2 juli
Fröken Julie
av August Strindberg
regi: Gunilla Orvelius
Scenografi och kostym: Hanna Cecilia Lindkvist
Musik: Sheshti Johansson, fiol
Mask och peruk: Giovanni Delicato
I rollerna: Malin Berg, Anders Ahlbom Rosendahl, Inger Holmstrand Gawell, Anniki Kekki, B0 Larsson, Julia Ericsson, Lill-Britt Karlsson ,  Solveig Sundblad, Malin Unosson, Martin Nilsson och Ulla Sterner

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree