Hem » Recension, Skivor » CD: Marcin Wasilewski Trio

CD: Marcin Wasilewski Trio

Marcin Wasilewski Trio: Faithful (ECM/Naxos). Speltid: 71‘46.
Marcin Wasilewski (piano), Slawomir Kurkiewicz (bas), Michał Miśkiewicz (trummor)

Polsk jazz har stolta traditioner från 1950-talet, och idag hittar vi en av samtidens bästa jazztrior i just Polen. Marcin Wasilewski, Slawomir Kurkiewicz och Michał Miśkiewicz heter herrarna som trakterar instrumenten – piano, bas och trummor – så att resultatet bara kan jämföras med andra storheter som t.ex. Tord Gustavsen Trio och Colin Vallon Trio. Stilmässigt befinner man sig någonstans mellan dessa: inte lika drömskt poetiska som norrmännen och inte lika rytmiskt minimalistiska som schweizarna. Wasilewski svarar för hälften av kompositionerna, men bakom titelnumret ”Faithful” finns Ornette Coleman. Det är vacker och variationsrik jazz, melodiös men aldrig menlös, poetisk utan att förlora den rytmiska pulsen, sensibel och sinnlig – och med ett härligt tätt samspel som samtidigt tillåter alla i trion att komma till sin individuella rätt. Den här skivan fungerar lika bra för den som önskar behaglig bakgrundsmusik som för den som vill lyssna intensivt och uppmärksamt. Speltiden är generös, och man gläds åt varje minut. Faithful är en cd att förbli trogen.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree