Hem » Reportage » Milkbar sommarturné

Milkbar sommarturné

Snart kommer ett tåg börja tuffa genom den svenska festivalsommaren. Tåget är fyllt med ekologiska varor, pålitliga och arbetsvilliga vänner samt förverkligandet av en dröm. En dröm som entreprenörerna Medhane Asefaw och Ahmed Jalabi haft ända sedan en resa till Sydamerika för snart två år sedan.

Jag träffar Medhane Asefaw, ena halvan av det ekologiska konceptet Milkbar, i Ivar Los Park, Stockholm, en mulen eftermiddag i maj månad. Det är snart dags för Medhane och resten av Milkbar-gänget att dra ut på sin andra sommarturné. Men för att förstå resan Medhane och Ahmed gjort för att komma dit de är nu måste vi backa tillbaka ett par år, till en gemensam resa de gjorde i Sydamerika. Medhane berättar för mig att det var blandade intryck under själva resan som gav dem lusten till att göra något speciellt väl tillbaka i Sverige.

-I Brasilien åt vi bra mat på festivaler, och detta är något vi tycker är väldigt viktigt. Att det finns ett nyttigt alternativ till all typisk festivalmat, som oftast är väldigt onyttig.

Medhane fortsätter berätta att de upptäckte att mycket av maten som fanns i Brasilien är ekologisk, något som de kände att ville föra in på den svenska marknaden. Sakta men säkert utvecklade killarna idén till det som idag är Milkbar. Själva konceptet med Milkbar innebär en svensk musikfestivalturné, där Medhane och Ahmed, tillsammans med sina vänner, säljer bland annat milkshakes, energibollar, müsli med yoghurt och kaffe till hungriga festivalbesökare. Förra året var första året, och killarna har lärt sig mycket av fjolårets festivalupplevelse. Man har nämligen uppgraderat konceptet som helhet.

-Vi kommer att erbjuda ett bredare sortiment, en blogg kommer att finnas tillgänglig, ekomilkbar.blogspot.com, där man kan följa oss under hela sommaren. Recept, bilder och rapporteringar kommer fortlöpande att läggas ut på bloggen.

Medhane säger att erfarenheten har gjort dem starkare när det kommer till struktur, administration och service. Jag märker på Medhane att han är riktigt sugen på att sticka ut i festivalyran och se hur Milkbar tas emot, om gamla besökare kommer åter och att träffa gamla vänner. Hela kalaset fungerar endast på grund av två stora sponsorer, Arla och KRAV.

– Det var de vettigaste sponsorerna vi kunde tänka oss och samarbetet har fungerat otroligt bra, menar Medhane.

Det viktigaste för Medhane och Ahmed är att sprida ekologiska värderingar och få folk att titta med lite bredare ögon och faktiskt inse helheten av ekologiska varor. Ett bra exempel är de ekologiska bananerna, säger Medhane. När man ser KRAV-märket på bananen vet man att förutsättningarna för bönderna som odlat bananerna är bra och odlingen gått rätt till. Liknande information förser KRAV Milkbar med, och under festivalerna kommer det finnas reklamblad, information och tidningen Reko i Milkbar-tältet. Men samtidigt vill Medhane påpeka att de har väldigt roligt när de säljer dessa ekologiska varor på festivalerna runtom i Sverige. Han fortsätter berätta att personalen är handplockad ur killarnas umgängeskrets där alla är väldigt starka individer som bidrar på sitt sätt. Alla är eldsjälar och bästa vänner, vilket resulterar i en väldigt trivsam och avslappnad atmosfär.

-Vi ser Milkbar som en helhet, det är inte bara jag och Ahmed, förklarar Medhane.

När jag till sist frågar honom hur framtiden ser ut för Milkbar, tittar han ner i marken fundersamt, men svarar sedan säkert:

–Vi vill inte att konceptet ska dö ut, troligtvis kommer vi lämna över det till folk vi tror kan föra det vidare. Framtiden för Milkbar ser definitivt ljus ut, vi får hela tiden mycket samarbetserbjudanden och det finns inga restriktioner när det kommer till Milkbars potential.

Första festivalen för sommaren är Peace and Love i Borlänge. Efter den väntar ytterligare fyra festivaler, och det är något som ingen vill missa.

Turnéschema, Milkbar 2011

Peace and Love, Borlänge, 28 juni – 2 juli

Hulstfredsfestivalen, Hultsfred, 14 – 16 juli

Emmabodafestivalen, Emmaboda, 27 – 30 juli

Uppsala Reggaefestival, Uppsala, 4 – 6 aug

Way Out West, Göteborg, 11 – 13 aug

www.facebook.com/group.php?gid=129926463687194

ekomilkbar.blogspot.com/

———-

David Johansson är litteraturvetare och musikskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree