Hem » Kulturbloggen » Upptäcktsresan

Upptäcktsresan

Upptäcktsresan är en årlig broschyr som liknar en bok. Eller är det kanske en glest utkommande tidskrift? Ansvarig är organisationen Svenskt Kulturarv och i Upptäcktsresan ges varje år landskapsvis ett antal tips om tillfälliga evenemang och fasta sevärdheter. Det brukar ofta vara både läs- och sevärt – Upptäcktsresan är snyggt gjord och pedagogiskt upplagd.

Uppdelningen i landskap är en lite udda idé. De svenska turistorganisationerna är ganska stelbent ordnade efter län och landskapstanken faller ofta mellan stolarna eller fungerar inte alls. Själv bor jag i Örebro län vilket domineras av Närke, men i den del som tillhör Västmanland. Men som av en tillfällighet är Närke och Västmanland sammanslagna i Upptäcktsresan. Det är dock inte för min bekvämlighets skull utan för att Närke är ett sådant litet landskap.

Om man nu skulle få för sig att tillbringa sin kultursemester i Närke, vad kan man då få sig till livs enligt Upptäcktsresan? Jo, man får veta att Fröken Julie (recenserad här i Kulturdelen) spelas vid Karlslunds Herrgård i Örebro. Vidare får man veta att det är 70-talstema på Örebro läns museum ( Kul, där har jag med mina affischer!). Man får också veta att det pågår utställningar i Wadköping.

Men det är mycket man inte får veta. Kanske beror det på att Upptäcktsresans redaktion är så sträng. Eller på att Örebroregionen är notoriskt dålig på att marknadsföra sig utåt… Upptäcktsresan kanske inte ens vet om att Open Art pågår i Örebro, att Konst på hög pågår i Kumla och att Galleri Örsta har sommaröppet.

I den västmanländska delen har det nya konstmuseet på Karlsgatan 2 i Västerås fått en helsida. Grattis!

Share

Lämna ett svar

Diskussion

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

Kulturbloggen

 • Bodil Malmsten har dött Foto: Frankie Fouganthin

  Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster. Så ta ett bloss för Bodil Malmsten, ett halsbloss, […]

 • Lärkan som radioföljetong Dezso

  Nu på onsdag den 23 december börjar en ny radioföljetong. Johan Rabaeus kommer att läsa Lärkan av den ungerske författaren […]

 • Jean Sibelius 150 år Jean Sibelius (1865-1957. Teckning: Sten Wistrand.

  Idag den 8 december skulle Jean Sibelius ha fyllt 150 år. Det är värt att uppmärksamma. Och den som vill […]

Facebook

© 2016 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree