Hem » Kulturbloggen » Upptäcktsresan

Upptäcktsresan

Upptäcktsresan är en årlig broschyr som liknar en bok. Eller är det kanske en glest utkommande tidskrift? Ansvarig är organisationen Svenskt Kulturarv och i Upptäcktsresan ges varje år landskapsvis ett antal tips om tillfälliga evenemang och fasta sevärdheter. Det brukar ofta vara både läs- och sevärt – Upptäcktsresan är snyggt gjord och pedagogiskt upplagd.

Uppdelningen i landskap är en lite udda idé. De svenska turistorganisationerna är ganska stelbent ordnade efter län och landskapstanken faller ofta mellan stolarna eller fungerar inte alls. Själv bor jag i Örebro län vilket domineras av Närke, men i den del som tillhör Västmanland. Men som av en tillfällighet är Närke och Västmanland sammanslagna i Upptäcktsresan. Det är dock inte för min bekvämlighets skull utan för att Närke är ett sådant litet landskap.

Om man nu skulle få för sig att tillbringa sin kultursemester i Närke, vad kan man då få sig till livs enligt Upptäcktsresan? Jo, man får veta att Fröken Julie (recenserad här i Kulturdelen) spelas vid Karlslunds Herrgård i Örebro. Vidare får man veta att det är 70-talstema på Örebro läns museum ( Kul, där har jag med mina affischer!). Man får också veta att det pågår utställningar i Wadköping.

Men det är mycket man inte får veta. Kanske beror det på att Upptäcktsresans redaktion är så sträng. Eller på att Örebroregionen är notoriskt dålig på att marknadsföra sig utåt… Upptäcktsresan kanske inte ens vet om att Open Art pågår i Örebro, att Konst på hög pågår i Kumla och att Galleri Örsta har sommaröppet.

I den västmanländska delen har det nya konstmuseet på Karlsgatan 2 i Västerås fått en helsida. Grattis!

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

Kulturbloggen

 • Stadra Teater sommaren 2017

  Sommaren är här, och till sommaren hör sommarföreställningarna, de där som gärna äger rum en bit utanför städerna – som […]

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree