Hem » Reportage » Arkeologi för alla

Arkeologi för alla

Länsmuseets arkeologiskola lockar deltagare i alla åldrar

Schakten är uppmätta, handskarna är på och överallt hörs det skrapande ljudet av metall mot sten. Deltagarna på arkeologiskolan befinner sig i den trädgård som tillhör bergsmansgården i Siggebohyttan strax norr om Nora. Här och var ligger små påsar med fynd som redan grävts fram. Inget av det ser särskilt märkvärdigt ut för blotta ögat men deltagarna på arkeologiskolan har fått lära sig att även en liten glasbit kan ge värdefulla glimtar in i historien.

Platsen där utgrävningen äger rum är idyllisk med det kuperade landskapet som är så typiskt för Bergslagen. Det stora boningshuset som stod klart i slutet av 1700-talet var på sin tid den mäktigaste bergsmansgården i bygden. Det är också lätt att föreställa sig där det ligger på kullen med en storslagen utsikt över sjön och med de stora skogarna och gruvorna alldeles i närheten.

Ett nytt forskningsområde

Örebro läns museums arkeologer Margareta Hildebrandt och Martin Edlund hoppas att med den här grävningen få veta mer om den idag igenväxta trädgården.

– Målet är att få en bild av hur trädgården var anlagd, förklarar Margareta Hildebrandt. Anlade bergsmännen sina trädgårdar på samma sätt som de fina herrgårdarna och hängde man med i de senaste trenderna?

Martin Edlund visar några stora stenar som grävts fram och förklarar att de med stor sannolikhet använts till att rama in exempelvis en sittgrupp.

– Det är flata och fina stenar som ligger som i en halvcirkel, men vi måste gräva fram mer för att se hur formationen fortsätter, beskriver han och visar på stenläggningen i schaktet.

En bil saktar in och passagerarna tittar nyfiket på amatörarkeologerna som är i full gång, och titt som tätt dyker det upp gäster från caféet på Siggebohyttan som också är nyfikna på grävningen. Någon är oförstående, vad kan man hitta för intressant i en gammal trädgård?

– Det här är ett relativt outforskat område i Bergslagen, förklarar Margareta Hildebrandt engagerat. Det har gjorts mycket undersökningar i gruvor, om tekniken – männens värld. Men det här är en helt annan sida av Bergslagen som vi är väldigt nyfikna på.

Skola för alla åldrar

– Martin! Jag tror jag har hittat något! Tomas Ernstsson, 17 år, är med på arkeologiskolan som feriearbetare och han är nöjd med sitt sommarjobb.

– Jag är intresserad av historia och jag har lärt mig en hel del redan, berättar han.

Tomas Ernstsson visar upp en glasbit för Martin Edlund som undersöker den noggrant. De kommer fram till att det är pressat glas som mycket väl kan vara från 1800-talet.

– Den är lite rundad. Det skulle nog kunna vara en fot till ett kakfat. Tänk att här har man kanske suttit i syrenbersån och ätit tårta, fantiserar Martin Edlund och gör genast den vildvuxna trädgården levande för alla som är där.

Robert Andersson, 14 år, kommer från trakten och blev intresserad av arkeologiskolan när han såg en lapp med en annons.

– Jag har lärt mig om gubben som bodde här men också mycket om arkeologi, berättar Robert Andersson. Det är inte bara att börja gräva, man måste bygga upp allting och göra väldigt mycket förarbete också.

Anita-Maria Karlsson som är nybliven pensionär är också med på grävningen. Hon tar sig hit med färdtjänst varje dag, och på grund av att hon har svårt att sitta på knä och gräva får hon andra uppgifter.

– Jag dokumenterar alla växter som finns här idag och så för jag dagbok över allt som händer, förklarar hon.

Hon har också börjat dokumentera alla fynd och bygga en liten utställning där alla besökare på Siggebohyttan kan få ta del av grävningen. Leila Eriksson, 61 år, ligger på knä i gräset och skrapar i jordschaktet.

– Jag har alltid funderat på varför jag inte blev arkeolog! Jag såg annonsen i Bergslagsposten och min dotter ringde och anmälde mig på en gång, tur var väl det annars hade det kanske inte blivit av, berättar hon men tillägger också att nu när hon fått testa på arkeologi så är hon glad att hon blev guldsmed och inte arkeolog.

– Det är roligt, men kanske inte varje dag! förklarar Leila Eriksson med glimten i ögat.

Grävningen på Facebook och Youtube

En del av idén med arkeologiskolan var att uppmärksamma och sprida information om grävningen via kanaler som Youtube och Facebook. Minna Ströman och Emmy-Linn Rauséus Gustafsson, båda gymnasieungdomar, arbetar under de två veckorna som feriearbetare med att fota, filma och dokumentera.

– På det här sättet når vi ut till en yngre publik som är en del i museets uppdrag, förklarar Margareta Hildebrandt.

Minna Ströman som är mycket intresserad av foto och media kombinerat med historia tycker det är roligt att få ha ett sommarjobb där hon får syssla med just detta.

———

Text: Anna Karlsson

Foto: Minna Ströman

Vill du läsa mer om vad som händer på arkeologiskolan i Siggebohyttan och se bilder och filmer från utgrävningen? Besök bloggen arkeologiskolan.wordpress.com


Arkeologiskolan på YouTube:

Arkeologiskolan – Genomgång av schakt och verktyg

Arkeologiskolan – Genomgång av metalldetektor


Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree