Hem » Film, Recension, Videohyllan » DVD: Illusionisten

DVD: Illusionisten

Titel: Illusionisten

Animerad komedi, 2011

Distribution: Atlantic

Regi mm: Sylvain Chomet

—–

När Jacques Tati dog 1982 trodde i alla fall jag att inga fler filmer av honom skulle bli gjorda. Men det visade sig att han lämnade efter sig åtminstone ett ofilmat manus. Det har tagits omhand av Sylvain Chomet som gjorde succé 2003 med den animerade filmen Trion från Belleville. Redan där förekom en tecknad Jacques Tati.

Med Chomets hjälp har Tati återuppstått och spelar i tecknad version huvudrollen i Illusionisten som just släppts på dvd.

Ramhandlingen är, som alltid när det gäller Tati, underordnad och ganska banal. Det är i detaljerna och liksom ögonvrån som Illusionisten lever. Jacques Tati ”spelar” den åldrade illusionisten Tatischeff (Tatis riktiga namn) som blir utkonkurrerad av en rockorkester från den teater i Paris där han har sina framträdanden. Han reser till Skottland och hamnar i en avlägsen liten by. Där träffar han en ung flicka som följer med honom till Edinburgh. Han framträder med sitt nummer och han prövar andra arbeten. Allt med minimal framgång.

Det hela är mycket vackert bildsatt. Det skotska landskapet och Edinburghs gator vid olika tider på dygnet och året har egentligen den visuella huvudrollen i filmen.

Sylvain Chomet

Tatischeff har mycket av Tati eller Hulot i sig. Rörelsemönstret är på kornet. Som gammal Tati-fan så blir jag inte besviken.

Ljudet stämmer också. Musiken, också av Sylvain Chomet, har den där speciella Tati-känslan. Dialogen är fullständigt betydelselös. Men småljuden lever sitt eget liv.

Illusionisten är en underbar liten film som absolut platsar i hyllan bredvid de mästerverk Jacques Tati skapade när han levde.

—-

Peter Ekström är en del av Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree