Hem » Film, Recension » Bio Roxy: Potiche

Bio Roxy: Potiche

Potiche

Regi: François Ozon

Frankrike 2010

I rollerna: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Karin Viard, Jérémie Rénier, Judith Godrèche m.fl.

Visas på Bio Roxy just nu.

— — —

Den franske filmregissören François Ozon har gjort både kortfilmer och långfilmer. Jag känner endast till Tiden som finns kvar (2005), en annorlunda film om sjukdom och död som grep mig djupt när jag såg den. Den här gången, med Potiche, har Ozon skapat något helt annat.

Frankrike 1977, en familj, ett företag, ett samhälle och en tidsanda i förvandling. Lägg dessutom till stereotypa familjemönster, förvecklingar, gamla hemligheter och kärlek så är bilden nära nog komplett. Catherine Deneuve spelar en kuvad hemmafru, som donar i sitt residens medan mannen styr familjeföretaget med järnhand och roar sig med både kunderna och sekreteraren. Dottern i huset sympatiserar med fadern vad gäller åsikter om maktutövning, men ifrågasätter också moderns lycka i det instängda hemmet. Sonen vill helst syssla med konst och har anammat den nya tidens tankar om demokrati och jämställdhet.

När strejk bryter ut i fabriken och krav på reformer ställs, drabbas fadern av en hjärtinfarkt och tvingas motvilligt lämna över rodret till sin hemmafru. Hon har en helt annan syn på ledarskap och med hjälp av stadens kommunistiske borgmästare förändrar hon i raskt takt arbetarnas villkor till det bättre.

När herrn i huset kommer tillbaka efter sin sjukskrivning är hans intention att återta makten över företaget och förpassa frun tillbaka till hemmet, i tron att allt ska återgå till den gamla ordningen. Nu blir det inte riktigt som han har tänkt, eftersom han inte är ensam om att ha ess i rockärmen.

Potiche må vara en bagatell på den filmhistoriska himlen, men den ger definitivt publiken något att skratta åt, och trots sin glättiga framtoning ger den en bild av sjuttiotalets frambrytande förändringar. Miljön är tidstypiskt skildrad och replikerna innehåller verbala flirtar åt både historien och nutiden. Skådespelarnas rollprestationer är mycket bra, de speglar handlingens rappa framtoning, och de två giganterna Catherine Deneuve och Gérard Depardieu ger varandra värdigt motstånd och utmanar varandra med glimten i ögat.  Deneuve gör en lysande roll som kvinnan som bidar sin tid i väntan på att ta saken i egna händer. Det är nämligen kvinnorna som väljer att satsa på sig själva som tar hem spelet i Potiche.

Som sagt, en rolig film som bidrar till många förlösande skratt!

—- — —

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree