Hem » Pocket, Recension, Skönlitteratur » Roman: I stålstormen

Roman: I stålstormen

I stålstormen

Ernst Jünger

Översättning av Urban Lindström

Alantis, 310 sidor, Ute nu

– – – – – – – – – –

2008 släppte Atlantis Ernst Jüngers första världskriget-skildring I stålstormen (ursprungligen pubicerad 1920). Nu tre år senare och med en helt slutsåld förstautgåva är pocket-verisonen här. Romanen har aldrig riktigt fått det erkännande den förtjänar, mycket på grund av att den till skillnad från Remarques På västronten intet nytt inte alls är politiskt korrekt. Jüngers verk är inte av pacifistisk natur utan beskriver kriget som ett rus. I dödens närvaro blir alla konturer och detaljer mycket skarpare – livet blir helt enkelt mycket tydligare, enligt Jünger. Men om upplevelsen av kriget för soldaten är ett rus, så är författaren Jünger högst nykter i sin stil. Sällan har kriget skildrats så sakligt som i I stålstormen, och det är också där den oerhörda styrkan ligger.

Berättaren, tillika huvudpersonen, undviker konsekvent att lägga känslomässiga band på upplevelserna han beskriver. Även om vi får ta del av vidriga scener med avskjutna lemmar och kroppar som slitits i stycken av granatregnen så vägrar berättaren att stanna upp och värdera händelserna. Det bara är. Visst skulle man kunna kalla det för ett högst kyligt betraktande, men samtidigt är Jünger aldrig avståndstagande. Tillvägagångssättet är den exakta vetenskapen, att precist registrera. Utan känslomässiga filter som har förmågan att lägga sig framför själva upplevelsen likt en dimma.

Kritiker har kallat Jünger för galning, nazi-sympatisör och krigshetsare. Allt givetvis långt från sanningen, vilket inte minst hans anti-nazistiska roman På marmorklipporna visar på. Dock ska man inte sticka under stolen med att Jüngers litteratur inte är någon anti-krigslitteratur, vilket vissa vill få det till i något slags försök att rentvå författaren.

Jüngers idealbild av soldaten är den antika krigaren och gudabesläktade titanen. Titanerna var enligt den grekiska mytologin den första generationens gudar. Soldaten är i Jüngers ögon en ädel sådan som krigar man mot man med enkla vapen. Den högteknologiska utvecklingen under 1900-talet gjorde att krigföringen bara blev en fråga om vem som hade störst materiella tillgångar att ödelägga fienden med. Första världskriget var enligt Jünger det sista ärofyllda kriget innan teknologin helt tog över. Teknologin förringade människovärdet. Särskilt utmärker sig en scen i romanen där huvudpersonen hjälper sårade engelsmän bort från slagfältet. Nationalitet och fiendskap är mindre viktiga faktorer, för huvudpersonen är alla människor lika. Den scenen är viktigt för att förstå Jüngers inställning till kriget. Det handlar visserligen om ett oerhört dödande, men inte om barbari. Jünger är inte en misantrop. Soldaten reduceras aldrig till kanonföda i berättarens blick, han är fortfarande en människa av kött och blod.

I stålstormen är en litterär bragd. Skildringen av kriget är i det närmaste vetenskaplig, så saklig är framställningen. Förhoppningsvis skänker denna pocket-utgåva Jünger nya läsare. För Ernst Jüngers författarskap förtjänar att lyftas fram på nytt i Sverige, något som Atlantis förlag har bidragit till med den här utgåvan samt den av Carl-Göran Heidegren författade, kommande biografin Ernst och Friedrich Georg Jünger – två bröder, ett århundrade.

– – –

Erik Göthlin filmvetare och frilansskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

Kulturbloggen

 • Stadra Teater sommaren 2017

  Sommaren är här, och till sommaren hör sommarföreställningarna, de där som gärna äger rum en bit utanför städerna – som […]

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree