Hem » Recension, Scen » Scen: Simsalabim-Nordisk trollerifestival

Scen: Simsalabim-Nordisk trollerifestival

Simsalabim Nordisk trollerifestival

Stadra sommarscen

Örebro län

18-19 augusti 2011

Trolleri på Stadra är ett återkommande evenemang som är mycket omtyckt. Trollkonstnärerna har varierat år från år, men Malin Nilsson, Robert Jägerhorn och Markus Zink har varit flitigast som besökare. Det har sin förklaring. De är alla tre utomordentligt skickliga trollkonstnärer och har samtidigt den blandning av integritet och närvaro som krävs för total publikkontakt. För att använda ett begrepp som den senare tiden florerat på sidor som denna, kan man med fog säga att de ”goes all in”.  Alltså det de gör, gör de fullt ut. Inga trolleritrick går åt pipan – även om de vill få oss att tro det – och trots att vissa trick tycks fånigt enkla, visar det sig snart att så inte var fallet.

Dessutom är de en samspelt trio som var och en på sitt sätt lyfter och höjer varandra. Sällan eller aldrig är det den ensamme estradören som river ner applåderna och bifallsropen. Nej, det är teamwork som gäller. När Nilsson framträder står en grimaserande Zink i bakgrunden och när Zink eller Jägerhorn är i rampljuset, finns en assisterande Nilsson där.

Årets föreställning har delvis hämtat material från en större variant som Zink och Nilsson framträder med på Skillingarydteatern, POP.  Den har poetiska förtecken, vilket går att urskönja även i det mindre formatet vi här får del av.

Kanske är årets Stadraupplaga den stillsammast jag sett. Zinks galna flygnummer i sin lika vansinniga maskin och Nilssons interaktiva LOTTO till trots. Inga knivar, inga överdimensionerade spelkort och inget eldslukeri. Fast det gör inget. Allt behöver inte vara BIG för att vara BRA. Det kan, som här, fungera lika fint med rekvisita byggd av kartong och brun tejp. Det kan absolut gå lika bra med ett gäng mandariner som ynglar av sig och tillsist befinner sig i den minsta flaskan med minimal hals. Så gott som något är det också att begrunda hur Zink bara med en flyktig handrörelse får  rubikskubernas rutor att hamna rätt , och hur Jägerhorn koordinerar armbandsurets tid med den som en man ur publiken markerar på en dold pappbit. Det var längesedan uttrycket ”less is more” kändes mer rätt.

Agneta Wistrand Rosendal är författare och ingår i kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree