Hem » Recension, Skönlitteratur » Roman: Välkommen till den här världen

Roman: Välkommen till den här världen

Välkommen till den här världen

Amanda Svensson

Norstedts 240 s

Utkommer 19 september 2011

Amanda Svensson skrev sin debutroman Hello Dolly som projektarbete i gymnasiet. Romanen om tonårsbruden som har svårt att leva i verkligheten kom ut 2008 och blev en omedelbar succé. Nu kommer Amanda Svenssons andra roman, Välkommen till den här världen.

Romanen handlar om 21-åriga Greta, som bor i Malmö och tillfälligt jobbar på en lagom trendig japansk restaurang i Köpenhamn, där mer händer än i den lilla småstaden Malmö. Hon bor i ett kollektiv med arbetslösa pojkar som tror att de är konstnärer. Greta flyttar över bron till sin medicinstuderande kompis Miriam. En kväll, när de går ut, träffar Greta Simon, som sysslar med art works och är bäst av alla i hela Köpenhamn på att rita trendiga trianglar. Med Simon följer hans barndomsvän Claus och vips har man en triangel i det verkliga livet.

Greta har långa lockar, alabasterhy, astma, som hon inte vill kännas vid, och antagligen en trasig barndom. Simon är vacker, kommer från en grisfarm på Fyn och är besatt av kärlek, eftersom han som barn fick en diagnos som, bland annat, innebar att han är ”oälskbar”. Claus har också fått en diagnos som barn. Han har en beroendegen som gör honom gränslös och totalt utlevande. I romanens början ligger han på sjukhus efter att ha brutit båda benen när han slängde sig ut ur en rullande taxi. ”Zimon, du e de enda ja aldri tröttnat på. de enda”, tänker Claus och gör allt han kan för att sabotera det spirande kärleksförhållandet mellan Greta och Simon. Simon håller fast vi Claus, därför att Claus en gång räddade hans liv när han som barn försökte hoppa framför tåget. Greta och Simon vågar inte tro att de blir älskade av varandra för den de är, utan för den den andra tror att de är. Redan från början vet vi att triangeln inte kan hålla.

Det kan låta som en banal kärlekshistoria, men det är det absolut inte. Välkommen till den här världen handlar om tre vilsna unga själar som söker efter kärlek, stadga och mening med livet. Greta råkar plötsligt säga att hon är DJ och har spelat på klubbar i Berlin, varför vet hon inte. Simon, ständigt medveten om sin sjukdom, är trots den ett köpenhamnskt trendorakel, som alltid tillfrågas om vad som är inne. Och Claus är alltid oberäknelig, aldrig medveten om andra människors tankar och känslor.

Det här är en fin och delvis sorglig historia om livet, kryddad av självironi och kloka kommentarer. I början retar jag mig på språket, som vindlar och spretar, är fyllt av flåsfåniga credindex och citat utan citattecken. Men ganska snart är jag fast och måste kapitulera. Språket är en oupplöslig del av romanens uppbyggnad. De här människorna och deras värld måste låta just så. Dessutom säger Amanda Svensson exakt så mycket som hon måste säga. Hon är inte övertydlig och hon sätter slutpunkt där det fortfarande finns något kvar för läsaren att fundera över. Välkommen till den här världen måste bli augustprisnominerad.

Maria Larsson är frilansskribent och f.d. bokmässearrangör

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree