Hem » Recension, Skivor » CD: Charles Lloyd & Maria Farantouri

CD: Charles Lloyd & Maria Farantouri

Charles Lloyd & Maria Farantouri: Athens Concert (ECM/Naxos). 2 cd. Speltid: 42’05 + 45’10.
Charles Lloyd (saxofon, flöjt, tarogato), Maria Farantouri (sång), Jason Moran (piano), Reuben Rogers (kontrabas), Eric Harland (trummor), Socratis Sinopoulos (lyra) och Takis Farazis (piano)

Från Akropolisklippan i Aten tittade jag i somras ner på Herodes Atticus-teatern. Där skulle man ha varit ett år tidigare! Då stod Charles Lloyd på scenen, och tillsammans med honom den grekiska sångerskan Maria Farantouri. Två traditioner möttes: den gamle jazzveteranen och en representant för den grekiska traditionen sådan den bland annat representeras av Mikis Theodorakis. Konserten fångades av ECM och finns nu på en dubbel-cd. Och efter att ha hört den är det bara att konstatera att jo, visst skulle man ha varit där! Renodlade jazznummer av bästa Lloyd-märke alternerar med en grekisk svit i tre delar. Det är en blandning som fungerar och låter båda artisterna komma till sin rätt.

Den klassiska jazzkvartetten kompletteras med grekiska musiker på lyra och piano, och Lloyd själv växlar mellan saxofon, flöjt och tárogató (ett ungerskt träblåsinstrument som kan påminna om en klarinett). Dessutom har Maria Farantouri en djup och personlig alt som ibland kan få en att tro att det är en man snarare än en kvinna som sjunger. Det har blivit en suggestiv och känslostark helhet där man åter slås av Charles Lloyds förmåga att bygga upp en stark, nästan hypnotisk spänning som bär lyssnaren framåt. Som exempel kan nämnas hans egen ”Dream Weaver” där inte minst Jason Morans intensiva pianospel förtjänar att lyftas fram.

Man skulle alltså ha varit där. Men på sätt och vis är man ju där varje gång man hör detta album. Och jag kommer garanterat att återvända till det många gånger.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree