Hem » Facklitteratur, Recension » Faktabok: Barns tidiga skrivande

Faktabok: Barns tidiga skrivande

Barns tidiga skrivande

Karin Taube

Norstedts

Har utkommit

Jag sitter vid köksbordet hemma hos min son. Sonsonen Alex (5) sitter mitt emot och målar ivrigt med kritor men tar plötsligt en blyertspenna och börjar ”skriva”. Han koncentrerar sig och formar tecken som för mig är obegripliga. Följande dialog utspelar sig

Farmor: Vad gör du?

Alex: Jag skriver.

Farmor: Vad står det?

Alex : Ser du inte det?!  Det står ”Jag älskar pappa”, ser du väl.

Säger han med ett tonfall som berättar att farmor måste vara idiot som inte kan läsa trots sin höga ålder.

Jag erinrar mig den här episoden när jag läser den nyutkomna boken Barns tidiga skrivande av pedagogikprofessorn Karin Taube (Nordstedts). Jag har under livets gång följt både barn och barnbarn som små i deras språkliga processer men inte djupare förstått bakgrunden till den hisnande upplevelsen barn gör när de upptäcker att de själva inte bara kan lära sig läsa utan också själva börja skriftligt uttrycka sig och berätta. Taube riktar sig i boken till både föräldrar och lärare med ett populärvetenskapligt framställningssätt som gör hennes kunskaper tillgängliga för många.

Episoden ovan är ett exempel på barns skrivande med ”låtsasbokstäver” – tecken som har bokstavsliknande former. Dessa är ofta blandade med mer eller mindre ”riktiga” bokstäver och bildar ordliknande ”nonsensord”. Denna skrivlek börjar i förskoleåldern och är ett första steg i en lång och svår process fram till att barnet förstår kopplingen mellan det talade språket och det skrivna och att så småningom bli skapande skribenter. Taube beskriver processen och dess variationer hos olika barn på ett både levande och sakligt sätt. Att steget mellan ord och bild inte är långt i små barns språkuniversum visar de roliga och talande exempel på barns teckningar och skrivförsök som författaren valt att illustrera sina analyser med.

I ett förord formulerar Taube sitt syfte med boken som handlar om skrivutvecklingen till och med årskurs 3. Hon vill med den presentera aktuell forskning och teoretiska perspektiv och exempel kring barns skrivutveckling men också belysa lärandet utifrån de krav som Skolverkets nya kursplan anger samt ge lärare och föräldrar pedagogiska insikter och tips.

Fem fördjupande kapitel handlar således om olika kunskapsområden som ska vara genomgångna i slutet på åk 3 – skriva för hand och på dator, stavning, interpunktion, planera och skriva texter, värdering och textbearbetning.

I ett avslutande, inspirerande och forskningsbaserat kapitel tar Taube upp aspekter som handlar om inre och yttre motivation och den självbild som skolan skapar hos barn när de försöker erövra det skriftliga språket. I tio punkter sammanfatta hon hur skrivarlust pedagogiskt kan väckas och uppmuntras.

Min läsning av den här välskrivna boken har varit mycket spännande och kunskapsberikande. En upptäcktsfärd i språkets förunderliga och underbara värld som jag önskar att många föräldrar och lärare också får uppleva.

Marianne Freyne-Lindhagen

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree