Hem » Recension, Skönlitteratur » Roman: Världens ensammaste plats

Roman: Världens ensammaste plats

Världens ensammaste plats

Staffan Malmberg

Norstedts 143 s

Utkom 24 oktober 2011

Världens ensammaste plats är Kungsholmen. Där finns flest ensamhushåll i Stockholm, som har flest ensamhushåll i Sverige, som har flest ensamhushåll i världen. Det konstateras i slutet av Staffan Malmbergs roman ”Världens ensammaste plats”.

Ove, Ragna, Konrad och Inga-Lill är alla ensamstående medan Oves tvillingbror Håkan är gruppstående. När Ove och Håkan, som nu är 26 år, gick i tredje klass fick de göra ett intelligenstest. Håkan drog vinstlotten, tycker bröderna nu, för hans IQ var 69, så han fick gå i särskola och bor nu i gruppboende med jobb på dagcenter i Sundsvall, medan Ove med IQ 71 gick kvar i vanliga skolan, gjorde lumpen i Skövde och tvingades flytta till Stockholm för att hitta jobb som renhållningsarbetare. Ove bor ensam och ringer till Länsstyrelsen, Trafikverket, Socialstyrelsen, Svenska språkrådet och andra ställen när det suger till i bröstet på honom. Ragna är en snygg, intelligent, 37-årig högstadielärare som får ångest, tokspel, skriker och dricker för mycket. Tanken på skoleleverna håller henne uppe. Hon ser på fotografierna, bläddrar i albumen, luktar på eleverna och vaggar dem sakta tills hon somnar. Konrad är en alldaglig 44-årig arbetslös redigerare, som går på picknick tillsammans med ett hårstrå från sin före detta fästmö, trots att de separerade för tio år sedan och hon är gift med en annan. Inga-Lill är en 71-årig pensionerad butiksföreståndare, som pratar med sin TV och ibland spelar bingo. Inga-Lill har barn och barnbarn och är änka efter en man som gjorde henne allt stummare, därför att han ständigt klagade på hennes språkliga brister.

Alla utom Håkan har anmält sig till en grupp i kommunikation, men när de sitter i grupprummet kommer ingen ledare och de får ta tag i gruppen själva. Inga-Lill har tagit med bullar och de köper kaffe av receptionisten. Lite tafatt börjar de prata med varandra. Ledaren kommer inte nästa gång heller och när han slutligen dyker upp blir han utkastad, för att han stör den spirande kommunikationen mellan dem.

I ”Världens ensammaste plats” porträtteras fyra ensamma människor i Stockholm, människor som sällan tar emot beröringar av andra människor. Ove flyr till Håkan i Sundsvall ibland men i Stockholm blir han alldeles för ofta fiktiv. Redan i prologen obduceras hjärtat från en av dem och det är lätt, torrt och sprött som ett övergivet getingbo. En av dem dör av ensamhet och brist på kroppskontakt. De andra har olika strategier för att överleva.

Det är en välskriven, sorglig och samtidigt rolig historia om ensamhet i den moderna storstaden och vad det betyder för människor att leva utan kroppskontakt med andra människor. Där man inte ens snuddar vid Vivo-kassörskans hand när hon räcker över kvittot. ”Världens ensammaste plats” är en roman som berör läsaren.

Staffan Malmberg är psykolog och debuterade 2007 med romanen ”Aj människa”. ”Världens ensammaste plats” är hans andra roman. Jag läser gärna fler.

__________

Maria Larsson är frilansskribent och f.d. bokmässearrangör

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree