Hem » Recension, Skönlitteratur » Thriller: Röd snö

Thriller: Röd snö

Röd snö

Thomas Ringstedt

Albert Bonniers Förlag 400 s

Utkom 4 oktober 2011

Spanska sjukan dödade mellan 50 och 100 miljoner människor 1918–1919, fler dog än under hela första världskriget.

I prologen på ”Röd snö” dör den feta eskimåkvinnan Esther Siviak i Alaska en plågsam död i spanska sjukan. Tack vare hennes övervikt bevarades hennes virusinfekterade lungvävnad intakt till 1997, då man öppnade graven och återskapade viruset bakom spanska sjukan. Hade kvinnan varit smalare hade hela kroppen tinat upp under tillfälliga töperioder och viruset dött.

Det återskapade viruset har inspirerat Thomas Ringstedt i samtidsthrillern ”Röd snö”. Där utgår några forskare på det fiktiva Linnéinstitutet, norr om Uppsala, från det återskapade viruset, och manipulerar det till att bli ännu dödligare. Forskningen går ut på att finna försvarsmedel mot biologiska stridsvapen, men det visar sig att någon eller några vill åt detta nya supervirus för att använda det mot mänskligheten. Två provrör med viruslösning stjäls vid ett inbrott, då några försökskatter samtidigt fritas. Att katterna saknas upptäcks direkt, men eftersom tjuven har bytt ut provrören tar det en vecka innan den ansvariga bioanalytikern upptäcker att det inte är hennes handstil på de två provrören. Ett par dagar efter inbrottet hittas tre djurrättsaktivister skjutna.

Kriminalinspektör Ulf Beow vid Uppsalapolisen kopplar tidigt ihop händelserna. Han tror att den ökände tyske nynazisten Wolfgang Brathun på den stora gården Harrbo är inblandad. Han misstänker också att Brathun ligger bakom dödsmisshandeln av poliskollegan Abbe tidigare under året. På Linnéinstitutet misstänker gästforskaren Lotta Nordenflyckt att islamister vill åt viruset och hon börjar samarbeta med Ulf.

Det visar sig att Lotta inte bara är disputerad i virologi, utan tillhör en analysgrupp inom försvarets underrättelsetjänst, som expert på biologiska och kemiska stridsmedel. Hon befinner sig på institutet i tjänsten och får i uppdrag att bistå polisen i den fortsatta utredningen. Det blir lite komplicerat, eftersom Säpo har kopplats in och tagit över större delen av utredningen.

Ulf Beow är släkt med många andra deckarpoliser. Han är en bra polisutredare, men också en separerad småbarnspappa, som vill lappa ihop äktenskapet. Han dricker lite för mycket whisky och vin och har en deprimerad mamma, som i samband med återkommande självmordsförsök hamnar på psyket. Han är bra på att laga mat. Det är däremot inte Lotta Nordenflyckt, som för övrigt är singel och verkar ha allmänt svårt med relationer. Hon påminner om Lisbeth Salander, är osedvanligt skärpt, träningsnarkoman och bra på att hantera kpist, köra snöskoter och hugga ihjäl folk med isyxa.

Thomas Ringstedt har disputerat i molekylär neurobiologi. I sin debutroman har han satt ihop en spännande intrig om ett ovanligt aggressivt virus och vad som skulle hända om det hamnade i händerna på terrorister. På ett lättsmält sätt förmedlar han intressanta kunskaper om arbetet på ett laboratorium. Det är en klart läsvärd bok fram till slutet, men upplösningen blir för våldsam och konstellationen av terrorister känns osannolik – åtminstone tills den eventuellt överträffas av verkligheten. För man vet ju aldrig…

__________

Maria Larsson är frilansskribent och f.d. bokmässegeneral

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree