Hem » Recension, Skivor » CD: Tribe med Enrico Rava Quintet

CD: Tribe med Enrico Rava Quintet

Enrico Rava Quintet: Tribe (ECM/Naxos). Speltid: 64‘53.
Enrico Rava (trumpet), Gianluca Petrella (trombon), Giovanni Guidi (piano), Gabrieli Evangelista (kontrabas), Fabrizio Sferra (trummor) och, på några spår, Giacomo Ancillotto (gitarr)

Den italienske jazztrumpetaren Enrico Rava och hans kvintett brukar bjuda cool och melankolisk jazz med doft av regnvåt storstad och kanske lite La Strada-stämning. Tribe heter det senaste albumet, och har man tidigare uppskattat Easy Living (2004) The Words and the Days (2007) och New York Days (2009) lär man inte besviken. Kvintetten byter nu och då medlemmar men behåller ändå Rava-soundet, dit den ständigt trogne Gianluca Petrellas trombon även måste räknas. Kanske kan man säga att attityden denna gång är än mer laid back än tidigare. Men det händer att de vackra lyriska balladerna bryts av kärvare toner med dragning åt friform – låt vara en tyglad och sofistikerad friform. Ravas trumpet lägger slingor av neonljus i natten men kan också fräsa till som en uppflammande tändsticka.

Tribe är ett album som vinner i längden och är perfekt för mörka kvällar när regnet faller. De olika instrumenten möts för trevande lågmälda samtal som ibland fördjupas till täta dialoger – när de inte försjunker i sorgset inåtvända monologer medan de andra tystnar eller diskret droppar sina kommentarer. Har man minsta känsla för stämningar av det här slaget kommer man att sugas in i Enrico Ravas trollkrets.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree