Hem » Film, Recension, Videohyllan » DVD: Julie

DVD: Julie

Julie
Drama, Danmark, 2011
Distributör: Scanbox
Regi: Linda Wendel
Skådespelare: Birgitte Hjort Sorensen, Jesper Christensen, Rolf Hansen, Trine Appel.
Längd: 74 min
Ute nu på svensk DVD
– – –

Julie (Birgitte Hjort Sorensen) är en framgångsrik tennisstjärna som står på höjden av sin karriär. Hon har nyligen brutit förlovningen med sin pojkvän och när hon så får en ny tränare (Rolf Hansen) söker hon bekräftelse hos honom. Fadern (Jesper Christensen) är manager och sköter också om Julies ekonomi. Han är hårt trängd av sin egen obefintliga ekonomi och gör allt för att Julie ska högprestera i tävlingarna för att på det sättet få situationen under kontroll. Julie blir snart förälskad i sin tränare och romansen mellan de två blommar. För att undkomma faderns tyranni planerar de snart att rymma iväg.

Linda Wendels Julie är en modern variant på Strindbergs kammarspel Fröken Julie. Medan originalet utspelar sig i herrgårdsmiljö i slutet av 1800-talet är scenen här istället en glamourös tennisvärld. Ramberättelsen och karaktärerna är desamma. Också en stor del av dialogen är direkt hämtad från Strindbergs kammardrama, om än något moderniserad. Men filmen tar sig också stora friheter. Till exempel är Greven, Julies far, aldrig synlig i originalet. Här tillägnas Grevens karaktär istället en stor sidohandling när vi får följa fadern på desperat jakt efter pengar för att inte gå i personlig konkurs.

Hantverket är skickligt. Kinematografin utgörs av en handhållen kamera vars rörlighet  och närgångna betraktelse över karaktärerna skapar en särskild autenticitet i bilderna. Den melankoliska  syntdoftande musiken skänker sedan stora vibbar av undergång till dramat. Även ljudarbete och klippning är fenomenal i sin stramhet. Filmens problem ligger istället i dramats gestaltning. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är, men trots bra skådespelarinsatser blir man som åskådare aldrig verkligt engagerad. Dramat saknar den intensitet som är absolut nödvändig för att man ska bry sig om vad som händer karaktärerna. Den professionella sportvärlden som är en fascinerande plats nyttjas aldrig till dramats fördel utan agerar bara fond. Eftersom det inte finns någon integrering mellan miljö och spel ter sig valet också ganska underligt. Filmen blir istället en småputtrig historia som aldrig lyfter.

Julie är tekniskt briljant men saknar förlagans förmåga att beröra.

– – –
Erik Göthlin filmvetare och frilansskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree