Hem » Fokus » Skådespelare i fokus: 2 × Lena Nyman

Skådespelare i fokus: 2 × Lena Nyman

Det är filmgalatider – Golden Globes har precis bokats av och Oscars är på ingående. Här i Svea har vi precis avverkat årets Guldbagge, som för en gångs skull blev riktigt trevlig. ”Tillfälle för branschvurmeri och inbördes beundran” säger en del, but then again – nämn den branchgala, oavsett område, som inte slätar av sig själv? Jag tycker det är trivsamt med filmgalor. Det är fest. Framförallt uppskattar jag homage-inslagen – stunden då förra årets bortgångna filmarbetare hedras under några tysta minuter. Det är fint och värdigt. För min egen del grep vemodet tag i mig lite extra när Lena Nymans bild projicerades på Circus vita duk och proklamerade filmstjärnans slutdatum till den 4 februari 2011.

Lena Nyman, denna sceniska diamant – fräck, charmig och oerhört karismatisk. Alla har vi vår särskilda relation till hennes skådespelarkarriär, ungefär som att vi alla har en relation till Astrid Lindgren. Det tycks vara kännetecknet för kulturgiganter – den klasslösa kärleksrelationen med ett helt land, oavsett ålder eller bakgrund. Nymans oräkneliga karaktärskatalog, som gång på gång vandrat oforcerat mellan genregränser, har någon gång, någonstans, träffat oss alla – kanske inte samtidigt – men i valda perioder på just den plats där man varit mottaglig för henne. Kanske i Mattisskogen i ett rövarnäste, måhända i Börje Ahlsteds nakna famn utanför Kungliga Slottet eller kanske på ett mordiskt 40-tals-tåg. Vad vet jag. Själv minns jag Lovis och hennes vargsång och Lenas orädda och provokativa samhällskritiker i Vilgot Sjömans Nyfiken-filmer från 60-talet. Därimellan inryms allt – från Svenska Ords skruvade komedier till det bergmanska allvaret. Hon var komplett.

Men på Circus ekade tystnaden från Nymans definitiva avsked. År 2011 men inte längre. Strax efter att bilden på henne ansikte sakta tonats ut från Guldbaggens hedersprojektioner så sneglade jag bort mot filmhyllans kvar-att-se-sektion. Ögonen fastnade på två DVD-aktuella nyreleaser från SVT/Pan Vision – Räkan från Maxim och Drottning Kristina. Två stycken filmer som understryker Nymans skådespelarmässiga bredd – en revy och ett drama, båda TV-teater-produktioner och båda med Nyman i huvudrollen.

Jag apterade genast den förstnämnda revyn i DVD-spelaren och åtnjöt den fräcka lycksökerskan Räkans äventyr i de fina korridorerna i Paris. Omgärdad av samtida legendarer som Monica Zetterlund, Thommy Berggren och Jan Blomberg virar hon den ena karlsloken efter den andra runt lillfingret samtidigt som de eskalerande förvecklingarna tar fart. Bubblare i sammanhanget är Lasse Åberg – vars rollprestation är mer humoristisk än bra – i rollen som den franske Löjtnant Corignon. Låååångt ifrån hans mjäkige globetrotter Stig-Helmer ska nämnas. Räkan från Maxim visar sig vara en bortglömd liten kulturskatt. Trivsam, nostalgisk och rolig old school-revy – betydligt närmare Moliére än Stefan och Krister – signerat Georges Feydeaus och Hans Alfredsson. Revy at it’s best.

Drottning Kristina följde efteråt och dödade den trivsama revystämningen utan pardon – plötslig blev januari mörkare än vanligt. Den Alfredssonska komiken fick ta ett steg tillbaka för att istället ge plats åt ett väldigt bistert porträtt av det svenska hovlivet anno 1632. Med närmast diabolisk tragik tar sig Björn Melander an den brittiska Pam Gems klassiska pjäs från 1977, inbäddat i mörka färgskalor och ångest. Dramat präglas av politiskt klammeri, genusfrågor och deppiga aristokrater. Nyman gestaltar den plågade Drottning Kristina – en utav Sveriges mest mystifierade monarker – med mungiporna hängande enbart nedåt. Alla mår skit – det är ett ganska heltäckande referat av Drottning Kristina. Dessvärre är det dessutom, och inte för att vara partisk, bara Nyman som är bra i den här annars ganska tvivelaktiga produktionen. Det blir gärna lite överteatraliskt ibland – överspeleriet ligger hela tiden nära till hands vilket till slut irriterar mer än det förnöjer. Se den för Lenas skull, annars – låt bli.

Den 4 februari blir Lena Nyman ett år i den himmel som hon nu befinner sig i. Vila i frid fina Lena Nyman. Du är saknad.

— — —
Tommy Johansson är filmvetare och frilansande skribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree