Hem » Film, Recension, Videohyllan » DVD: Jane Eyre

DVD: Jane Eyre

Jane Eyre
Drama/Romantik, England, 2011
Distributör: SF
Regi: Cary Fukunaga
Skådespelare: Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Judi Dench m fl.
Längd: 120 min
Finns på svensk dvd och blu ray från 2011-02-01

— — —

Som ni säkert förstår så rör sig detta om ytterligare en filmatisering av Charlotte Brontës klassiska roman om Jane Eyre. Det handlar om klasskillnader, omöjlig kärlek och vackra 1800-tals miljöer. Unikt med denna tappning är att historien även spetsats med en rejäl skopa mystik.

Filmen inleds med att Jean Eyre (Mia Wasikowska) i spöregn flyr över en engelsk hed. Svårt utmattad räddas den unga kvinnan från sin undergång av några godhjärtade och välbärgade syskon. Vi får genom tillbakablickar sedan se hennes livsöde återberättas. Som flicka gjorde Janes starka vilja att hon kom i konflikt med sin kärlekslösa faster (Sally Hawkins) som motvilligt adopterat henne efter föräldrarnas död. Efter några år på en otäck flickskola, där aga snarare var en regel än ett undantag, sänds Jane till en fin gammal herrgård som guvernant åt en liten fransk flicka. Snart lär Jane även känna godsets mystiska ägare, Mr. Rochester (Michael Fassbender). Inledningsvis verkar han vara en lynnig och djupt olycklig person, men snart fattar han tycke för den morska Jane Eyre . Men något är inte som det ska på den gamla herrgården…

Inledningsvis så fungerar regissören Cary Fukunagas version av Jane Eyre riktigt bra. Uppväxten får stort spelrum och Wasikowska är mycket bra som den plågade Jane Eyre. Fotot är stundvis mycket vackert och vi bjuds på flera nästan drömlika sekvenser där dimma ligger tät över den engelska landsbygden. Fukunaga har helt klart förstått denna miljös möjlighet och skapar nästan omgående en känsla som estetiskt mer liknar en spökhistoria än något traditionellt kostymdrama. Vi får exempelvis följa hur mystiska läten tvingar upp Jane på natten med ett stearinljus i handen. Samtidigt verkar Mr. Rochesters tina upp något i den kavata Janes sällskap, men hans beteende blir också allt mer nervöst och mystiskt. När en gästande vän till Mr. Rochester plötsligt blivit attackerad och svårt riven på herrgården blir frågetecknen nästan kolossala. Vad är det egentligen som händer på den gamla herrgården?

Men mer spännande än så blir det tyvärr inte. Filmens höjdpunk ligger någonstans runt mitten, sedan rinner allt dessvärre mest ut i sanden. Trots filmens höga visuella kvaliteter, vackra tidstypisk dialog och sorgsna stråkar, så tappar Fukunaga helt greppet om historien om Jane Eyre. Den mystik som ihärdigt och stilrent byggts upp leder ingenstans och duktiga skådespelare som Judi Dench, Sally Hawkins och Jamie Bell försvinner i tomma biroller. Värst är det med Fassbenders Mr. Rochester som, likt filmens känsla för tid och rum, blir fullständigt obegriplig.

Jag brukar i regel uppskatta genreöverskridande filmer men den här gången fungerade det som ett riktigt magplask. Lite känns det som om Fukunga velat göra en nyinspelning av Bram Stokers Dracula men av misstag fick ett manus baserat på Martha Sandwall-Bergströms Kulla Gulla. Trots en stark första timma så blir alltså denna spretiga och på tok för ofokuserade Jane Eyre-tolkning tyvärr en stor besvikelse.

—- — —

Kristoffer Petterson är en del av Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree