Hem » Recension, Utställningar » Konst: Omväxlande grafik

Konst: Omväxlande grafik

Moment

Örebro Konsthall

Fredrik Lindqvist, Nina Bondeson, Urban Engström, Alexandra Kern, Minako Masui, Gunnar Nehls, Jenny Olsson, John Rasimus.


Deltagande konstnärer i vandringsutställningen Moment på Örebro Konsthall är etablerade svenska grafiker som i höstas belönades med stipendier ur Carl-Axel Valéns stiftelse vilken speciellt är inriktad mot grafisk konst. Den som besöker utställningen och förväntar sig ”grafik” i traditionell mening – etsningar, litografi etc – kan dock bli överraskad – verken av de åtta konstnärerna uppvisar en mångfald av tekniker och motiv och ger sammantaget en varierad och intressant bild av modern och samtida grafisk konst.

Kanga av Fredrik Lindqvist

Utställningen presenteras i en tilltalande och väl komponerad hängning vilket, enligt min mening, är extra viktigt när det gäller samlingsutställningar där tekniker och personliga uttryck varierar. Utställningen som helhet har hög kvalitet och jag kan förstå att gruppen och projektet premierats.

De enskilda konstnärerna uppvisar tekniska och hantverksmässiga, mer eller mindre avancerade färdigheter i träsnitt, litografi, collage, foto mm. Ett exempel är två stora, freskartade färgrika verk av Fredrik Lindqvist som är imponerande inte bara för deras storlek utan för konstnärens lekfullhet och fantasi.  Med träsnittet som bas dribblar han med måleri och broderi över stora ytor. En av bilderna utgörs av fyrkanter som monterats och sytts ihop och byggt en mäktig, fantasiväckande bild där gestalter framträder efterhand som betraktaren ger sig tid att smälta den.  En mer konkret verklighet visar Nina Bondeson med sina ironiskt roliga men samtidigt allvarliga figurativa litografier, några i svartvitt blyertston ett par i färg.  Bakom dem kan vi ana en skicklig tecknare.

Porträttkonsten är också representerad på utställningen. Urban Engström har arbetat med färgträsnitt och valt fyra kända ansikten att porträttera. På ett spännande sätt har han fångat karaktärerna utan att vara övertydlig.  Vid närmare studie visar de sig föreställa Bertolt Brecht, Jimi Hendrix, Nelson Mandela och Olof Palme. Ett särskilt intryck på mig gör två bilder av den japanfödda konstnären Minako Masuis som är både skulptör och grafiker.  Bilderna hon presenterar,  ”Fragmentary  Forms”  har en koloristisk, sparsmakad och vilsam skönhet – abstrakta ofta organiska formelement  i svartvitt respektive jordfärger på stora ytor  som antyder på hennes rötter i den japanska konsten.

Fler av konstnärerna är värda att nämnas men jag stannar här och hoppas att konstintresserade på hemmaplan tar tillvara tillfället att uppleva och se ett fint urval grafisk nutida konst.

Utställningen visas till och med 4 mars.

Marianne Freyne-Lindhagen

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree