Hem » Film, Recension, Videohyllan » DVD: Mysteriet i Mouthe

DVD: Mysteriet i Mouthe

Mysteriet i Mouthe
Kriminaldrama, 2011, Frankrike
Distributör: Njuta Films
Regi: Gérald Hustache-Mathieu
Medverkande: Sophie Quinton, Jean-Paul Rouve, Guillaume Gouix m.fl.
Längd: 102 minuter
Finns på svensk DVD från och med 2012-02-29

— — —

Att låta intrikata och grandiosa mordmysterier utspela sig i miljöer som närmast kan beskrivas som småstadsidyller är ett gammalt och beprövat grepp. På senare år har detta grepp dessutom fått uppleva något av en ny storhetstid tack vare serier som Morden i Midsummer. Problemet har dock alltid varit att det ofta känns väldigt forcerat och styltat, då mördarens planer oftast är på tok för invecklade för sitt eget bästa när de ut utspelar sig i en sömnig liten by. Njuta Films Mysteriet i Mouthe lyckas dock blåsa nytt liv i konceptet, och visar att idén är minst lika fräsch idag som när den först användes, så länge manuset ligger i händerna på en kompetent regissör.

Semesteridyll är dock kanske inte rätt ord att beskriva den lilla franska staden Mouthe med. Staden kallas ”lilla Sibiren” på grund av den extrema kyla som råder i området, och även om stadens invånare har vant sig, så ter sig inte platsen allt för välkomnande för utomstående. Staden ligger dessutom nära den schweiziska gränsen, vilket innebär att ett stort ingenmansland breder ut sig just utanför husknutarna. Och det är just i detta område som man en dag finner liket efter den vackra Candice Lecoeur, samma dag som författaren David Rousseau återvänder till sin gamla hemstad. Trots att Candice verkar ha levt ett spännande och fartfyllt liv som modell och väderflicka, så anges den officiella dödsorsaken som självmord. Ingen i staden verkar finna något konstigt i detta, och verkar till och med extremt ovilliga att ens prata om det. David, som livnär sig på att skriva kriminalromaner, fattar snart misstanke om att något inte står rätt till i den lilla byn. Kommer han lyckas lösa mysteriet i Mouthe innan han själv råkar ut för samma öde som Candice? Och hur kommer det sig egentligen att hennes liv har så många likheter med Marylin Monroes?

Mysteriet i Mouthe har en väldigt intressant dualism som genomsyrar filmen. Dels så har inte åskådaren enbart en huvudperson att följa, utan två. Trots att det är David, spelad av Jean-Paul Rouve, som åskådaren får följa genom filmen, så är det snarare den döda Candice, spelad av Sophie Quinton, som står för filmens sanna narrativ. Regissören och manusförfattaren Gérald Hustache-Mathieu låter nämligen sin berättelse utspela sig i två skilda tidsrum, där en stor del av filmens scener framställs som journalinlägg i Candice privata dagböcker. Det är ett riktigt snyggt hanterat, och bygger upp till ett slags klimax som utspelar sig så väl i nutid som i det förflutna. Det går heller inte att bortse från att Hustache-Mathieus film är lika mycket en film om ett fiktivt mord, som det är ett inlägg i debatten kring Marylin Monroes död och de konspirationsteorier som den gett upphov till. För det är lite så som filmen stundtals kan upplevas, när mysteriet sakta men säkert börjar nystas upp. Det är galet, en slags konspirationsteori med aktörer i flera olika lager som verkligen inte borde kunna vara sann. Det är kanske därför man sitter som på tusen nålar när sanningen till sist avslöjas. Kan det verkligen vara så som David tror, eller har hans år bakom tangentbordet fått honom att se potentiella mördare bakom varje knut?

 Även om det karga vinterlandskapet som dominerar filmens bildspråk kanske inte är så tilltalande, så är Mysteriet i Mouthe en riktigt vacker film. Kameraspråket kanske inte kommer få någon att tappa andan, men de allusioner till Marylin Monroe som ständigt återkommer under filmens gång är både smarta och visuellt intressanta. Det hade inte skadat med lite mer färg i filmen, men de bleka och matta färgerna man valt att använda sig av är ju trots allt något av ett signum för fransk kriminalfilm.

Gérald Hustache-Mathieu må bara ha fyra filmer under sitt bälte än så länge, men det är faktiskt riktigt imponerande att se hur långt han kommit sedan han debuterade med Peau de Vache. Såväl manus som regi är i Mysteriet i Mouthe riktigt stadigt, och det skulle förvåna mig om han inte snart slår igenom internationellt. Att han fortfarande låter den alltid lika förtjusande Sophie Quinton spela med i sina filmer är förstås inte heller något negativt, då hon under åren utvecklats till en riktigt kompentent aktör.

Mysteriet i Mouthe är en mordgåta menad för en mogen publik, utan att för den delen behöva ta till hjärndöd action eller opåkallat sex. Det finns förvisso vissa inslag av nakenhet och våld i filmen, men dessa existerar oftast för att föra berättelsen framåt, eller för att poängtera något. Nej, istället är det de komplexa ämnen som filmen hanterar som kanske kräver lite äldre publik för att man till fullo ska uppskatta den. Brustna drömmar, självförverkligande och självförnekelse är alla centrala delar i detta rafflande mysterium, som samtidigt lyckas bjuda åskådaren på en hel del varma scener där vänskap och kärlek porträtteras. Mysteriet i Mouthe är en riktigt frisk fläkt i det annars så stagnerade kriminaldramaträsket.

— — —

Johan Axell är filmvetare och frilansande skribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree