Hem » Fokus » Konstbråk i Karlstad

Konstbråk i Karlstad

Det har pågått ett konstbråk i Karlstad sedan en tid tillbaka. För oss som inte är värmlänningar kan det kännas lite överraskande eftersom Värmland ofta uppfattas som en region där man verkligen tar kulturen på allvar. Men uppenbarligen upplever inte alla det på det sättet.

Värmlands museum

Bakgrunden ligger i att en del av de värmländska konstnärerna sedan lång tid känt att den samtida konsten inte har haft någon plats. Värmlands museum i Karlstad har inte profilerat sig mot samtidskonsten. Kristinehamns Konstmuseum har visserligen gjort det men ligger ändå en bit från centralorten. I Arvika har den relativt alerta konsthallen lagt ner.

Några av konstnärerna, bland andra Jörgen P Karlsson, började för något år sedan driva frågan om en kommunal konsthall i Karlstad. Där skulle samtidskonsten kunna få plats. Under en tid såg det ut som om man fick visst gehör. Men idag verkar en sådan satsning vara mer avlägsen än någonsin. Dels har Karlstads kommun valt att satsa ordentligt på Lars Lerins museum som flyttas till Karlstad från Munkfors. Dels finns det en tydlig misstro mot samtidskonsten bland politiker och andra opinionsbildare.

Karlstads kommuns kulturnämnds ordförande heter Per-Inge Lidén och är miljöpartist. Han säger så här i en intervju i Värmlands Folkblad:

– Konsthallsfrågan är inte död. Men det är klart att den skjuts lite framåt.

Han beskriver själv beslutsgången när det gäller Lerin-museet i fastigheten Sandgrund som odemokratisk, kulturnämnden var över huvud taget inte inkopplad. Men han tillägger:

– Pengarna hade inte hamnat på kulturen om vi inte hade gjort det här. De kanske hade hamnat på gator eller vägar.

Den konstbudget som disponeras kulturnämnden är 1,3 miljoner kronor per år. Sandgrund har köpts och renoverats av Karlstads kommun för 28 miljoner kronor. Fastigheten hyrs ut till Lars Lerin mot 20{f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} av inträdesintäkterna.

Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser, moderat, kommenterar saken så här i Nya Wermlandstidningen:

– Nu gör vi den här stora satsningen. Diskussionen om en konsthall fortsätter. Men för stunden är det inte aktuellt. Med det ekonomiska läge vi har finns det just nu inga planer för den sortens lokaler.

Per-Samuel Nisser menar också att man inte får bortse ifrån att ungdomar kan bli konstintresserade av att se Lars Lerins konst.

Lite nytt hopp för samtidskonsten uppstod i och med att Värmlands museum kommer att få en ny curator. Det är Jörgen Svensson som tidigare bland annat varit professor vid Valands Konsthögskola i Göteborg. Ännu är det väl oskrivet vad han kan åstadkomma. Så här ser han på den närmaste framtiden i Nya Wermlandstidningen:

-Jag skulle vilja genomföra en  retrospektiv utställning med den värmländske konstnären Robert Jäppinens verk. Men också arrangera mer gränsöverskridande utställningar där man inte hakar upp sig så mycket på det här med konst, konsthantverk eller design. Idag går ju allt ihop och många konstnärer arbetar med alla delar.

Konstnären Jonas Liveröd ser ett visst hopp i att Jörgen Svensson kommer till Karlstad. Men i det hela menar han att läget är rätt pessimistiskt. Han skriver så här i en debattartikel i Nya Wermlandstidningen:

”I och med det här inlägget så lämnar jag denna icke-debatt, jag ser ingen möjlighet att få en mogen och demokratisk dialog runt det hela. Men jag får väl på något märkligt sätt gratulera Lerin till att ha lyckats med konststycket att genomföra den mest fördelaktiga affärsuppgörelsen i det moderna konstsveriges historia.”

Kulturredaktören på Värmlands Folkblad, Lena Bonnevier, tillhör inte heller de som vill ha en konsthall. I en kulturkrönika skriver hon:

”Nej, Karlstad behöver inte en konsthall (…) I Kristinehamns konstmuseum arrangeras inte så sällan den typ av gränsöverskridande utställningar som passar att kalla samtidskonst. Alldeles utmärkt! Någon publikrusning kan inte noteras… (…) Om jag tycker att kristinehamnarna kan åka till Karlstad när de behöver sjukhusvård – varför kan då inte Karlstadsborna åka till Kristinehamn för att se samtidskonst?”

Tills vidare är alltså läget att samtidskonsten inte får någon konsthall i Karlstad.

—-

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

5 Kommentarer för “Konstbråk i Karlstad”

  1. Herregud-varför inte lägga ner både Kristinehamn och Karlstad och flytta till Stockholm-det ingår ju i den nya alliansens satsningar att man ska vara flyttbar om man ska räkna med att få bostad, vård, kultur och arbete-om till samma plats för allt är osagt-där gäller valfrihet!

  2. Lars Lerin är väl fortfarande samtida, har någon frågat honom om han inte kan dela med sig av utrymmet i Sandgrund?

  3. Peter Ekström

    Såvitt jag har sett så har Lars Lerin inte alls uttalat sig i ”konstbråket”. Det före detta danspalatset Sandgrund verkar dock vara större än vad Lerins museum behöver. Kanske finns där möjligheter till annan verksamhet.

  4. Alrik Fredriksson

    Kommunen tänker ge Lars Lerin 2300 av de totalt 2800 kvm som Sandgrund är på. Det är en väldigt stor yta med tanke på att Lerin hade ca 700 kvm i Munkfors, och det var stort redan det.

    Ge Lerin motsvarande den yta han hade i Munkfors (700kvm) och använd resten (2100kvm) till konsthall och kulturhus, för alla Karlstadbor. Det skulle alla tjäna på. Även Lerin. Fast han kanske inte nöjer sig med mindre?

  5. jan-erik bergström

    tja,varför inte.vill dom ha en nutida Zorn,så…..

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree