Hem » Krönika » Ladulås utan kistlås

Ladulås utan kistlås

Nu är det dags igen. Gravar skall öppnas och knotor besiktigas. Denna gång skall locket lyftas från Karl Knutsson Bondes gravtumba i Riddarholmskyrkan. I den hoppas man att hitta Magnus Ladulås som vid en tidigare gravöppning inte visade sig ligga där han borde, nämligen i sin egen grav. Det tycks med andra ord råda viss förvirring bland liken på Riddarholmen. Men får man rota runt ett tag bland benen kanske man kan sortera upp dem och se till att det blir lite ordning och reda.

Det här med likbesiktning av gamla kungar är en stor sak och borde naturligtvis televiseras. Jag föreslår ett Antikrundan Special där gamle kung Knutssons sentida namne Knut Knutsson engageras som expertkommentator. Det är lätt att se honom framför sig. Först hukar han i stum beundran inför stenkistan för att sedan gå igång på knotorna:

”Heeelt uuunderbart! Faaantastiskt! Vilka former! Se bara på det där nyckelbenets eleganta kurvatur – bara sååå eeenastående! Ett absolut fööörstklassigt Stockholmsarbete – meeen med vissa slaviska influenser. Men vet ni vad som gör detta så alldeles eeenastående fantastiskt? Proveniensen! Javisst! Det är den hiiistoria som ligger bakom. Fuuullsständigt unik! Och värdet? Vad skall man säga om värdet på ett sånt här föremål? Det är ju ett tag sedan något liknande var ute på öppna marknaden, men jag skulle nog ändå vilja föreslå, mellan tummen och pekfingret, ett utropspris på 130 eller 140 tusen, ja kanske rent av 150. Meeen, hittar man bara rätt köpare kan det mångdubblas. Det är ju yyytterst sällsynt att en hel kung dyker upp på det här sättet med aaalla delar i behåll. Och ni ska veta att det finns ett intresse för den här typen av objekt bland samlare runt om i världen. Jag är bara sååå glad att jag har fått se detta.”

Man kan bara fundera över vad dramats nyckelperson, Ladulås själv, skulle ha sagt om saken. Kanske han ångrar att han inte var lika förtänksam som William Shakespeare som lät pryda sin grav med följande inskription:

Good Friend, for Jesus’ sake forbear
To dig the dust enclosed here:
Blessed be the man that spares these stones,
And curst be he that moves my bones

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Bilden föreställer Magnus Ladulås innan han hamnade i kista.

Share

1 Kommentar för “Ladulås utan kistlås”

  1. Lennart Eldsfors

    När man för några år sedan öppnade Heliga Birgittas grav för att ta prover på hennes förmodade kranium, så var teknikerna på väg att såga upp en stor bit i hennes ena ögon/panna del av kraniet. Alltså förstöra hela kraniets helhet, som tur var stoppades detta i sista sekund av Länsantikvarien. Man sågade bort en del av nedre bakhuvudet till analyserna. Blinda tekniker kan göra sådan skada.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree