Hem » Recension, Skönlitteratur » Roman: Öster om Heden

Roman: Öster om Heden

Öster om Heden
Viveca Lärn
Wahlström & Widstrand, 2012
325 s. Utgiven

Viveca Lärn är en folkkär författare med en stor produktion bakom sig.
Det gäller både barn- och ungdomsböcker, samlingar, några olika slags fackböcker och romaner. Mest känd är hon för de åtta böckerna om Saltön, som filmatiserats för tv. Med sin nya roman Öster om Heden inleder hon en ny romanserie.

Handlingen tilldrar sig i Göteborg och i Afrika. Den kretsar runt några personer: bröderna Holger och Åke som äger tobaksbutiken, den yppiga Samantha och hennes äldre man Roger, författaren Martin, Åkes mamma Karin och det gifta paret Margareta, som tittar för djupt i vinflaskan, och hennes sportige man Axel. Alla bor de och verkar öster om Heden. När de vinner på Postkodlotteriet tar Samantha initiativ till att de tillsammans ska resa till Afrika, i syfte att lära känna varandra som de grannar de är, men egentligen är hon mest ute efter ett tillfälle att få närma sig Martin. Hon har tröttnat på Roger, som efter ett slaganfall börjar bli gammal och trött.

Samantha lyckas med konststycket att få med sig allihop på resan, och med sina gnisslande relationer och sina drömmar far de iväg. Under resans gång ändras deras bild av varandra och när de så småningom kommer tillbaka till Göteborg är det med andra förutsättningar än när de for. De har lärt känna både sig själva och varandra på ett bättre sätt.

Öster om Heden bygger på en enkel och förutsägbar historia. Händelserna staplas på varandra utan vidare djup och problematik och det finns inget som förvånar mig eller som särskilt fångar mitt intresse. Tvärtom så är personerna och deras utveckling lätta att förutspå, för de är mer som karikatyrer av olika slags människor än riktiga gestalter av kött och blod. Det är lättare att reta sig på dem än att leva sig in i deras öden, eftersom framställningen är så schematisk och inte bjuder in till några vidare tankar.

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree