Hem » Recension, Skönlitteratur » Roman: Tabula Rasa Hotels

Roman: Tabula Rasa Hotels

Tabula Rasa Hotels
Jonas Joelson
Forum 320 sidor, utgiven

Tabula Rasa Hotels är historien om David; en förvirrad och trasig ung man i sökandet efter sig själv. Läsaren får följa med honom i ett ”före” och i ett ”efter”.  I ”före”  är han framgångsrik i reklambranschen. Idéerna kommer om vartannat och hans status växer sig bara starkare. Han går hem hos tjejerna och festar loss med vännerna. Han har sin Gud Ganesha vid sin sida som hjälper honom till att fatta rätt beslut.
I ”efter” så är han utan Ganesha. Han är försupen som sumpar bort alla sina chanser till att göra comeback på jobbet. Han vet varken vem han är eller vem han vill vara. Men så uppenbarar sig plötsligt chansen att få göra ett uppdrag åt den mystiska hotellkedjan Tabula Rasa Hotels. För första gången på länge finner David motivation till att faktiskt lyckas med något.
Men uppdraget är inte lätt och för att kunna få svar på alla sina frågor måste han göra en lång resa, både inom sig själv och i världen.Tabula Rasa Hotels är debutroman, men han är inte helt nybörjare i skrivbranschen. Han har tidigare skrivit manus åt Humorlabbet på SVT, och humor är något som genomsyrar denna roman, även om det oftast är en ganska svart sådan. Joelson kan konsten att sakta men säkert bygga upp en stämning, där man som läsare egentligen inte riktigt vet vad som händer men man vill ändå bara läsa vidare för att förhoppningsvis få svar på sina frågor.

När jag läser Tabula Rasa Hotels förs tankarna upprepade gånger till Bret Easton Ellis American Psycho. Detta på grund av den perfekta ytan som David och hans vänner försöker att upprätthålla, när deras innersta egentligen nästan väller över av smuts.

Uppbyggnaden av ett före och ett efter är både smart – och onödigt rörigt. Det gör det mer intressant att läsa, men samtidigt så är det lätt att blanda ihop det som hänt i ”före” med det som hänt i ”efter”. Jag kan finna det svårt att kategorisera in romanen i ett fack.
Ibland så lutar den mer åt deckarhållet, med mystiken kring hotellkedjan och vad som verkligen händer där. Andra gånger känns den mer som en kärleksberättelse när David och hans bästa vän Lea står i fokus. Detta kan också förvirra läsaren,  men det är inget som stör överdrivet mycket.

Sammanfattningsvis är Tabula Rasa Hotels en speciell och intressant roman, som väcker tankar om människans psyke och hur ytlig den värld är som vi lever i.

Maria Sandström är frilansskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree