Hem » Film, Recension, Videohyllan » DVD: Till och med regnet

DVD: Till och med regnet

Till och med regnet
Drama, Spanien/Mexico/Frankrike, 2010
Distributör: Pan Vision
Regissör: Icíar Bollaín
Medverkande: Juan Carlos Aduviri, Gael Garcia Bernal, Luis Tosar m.fl.
Längd: 103 minuter
Finns på svensk DVD från 2012-03-14

— — —

Filmskaparen Sebastian har under flera års tid drömt om att få göra en film som belyser de mörkare sidorna hos Christopher Columbus och hans så kallade civilisering av Amerika.

Av kostnadsskäl väljer han att spela in filmen i Bolivia, och använda sig av den billiga arbetskraften för att få hundratals statister.  Det Sebastian och hans vän Costa inte hade räknat med, var att de skulle hamna mitt i ett krig mellan stadens invånare och den giriga kartellen Aguas del Tunari, om kanske den mest grundläggande livsnödvändigheten i världen – vanligt vatten. Det hela blir inte bättre när de får veta att Daniel (Juan Carlos Aduviri) som har en av huvudrollerna i deras film, är en av upprorets starkaste röster. Men kan Sebastian och Costa verkligen fördöma kartellen efter att själva ha utnyttjat invånarna ekonomiskt?

Det kanske mest tilltalande med Till och med regnet är att dess berättelse utspelas i så många dimensioner. Den inramande intrigen om Sebastian och hans filmteams kamp för att göra klart sin film kan till en början lätt misstas för att blott vara en färdsträcka till den huvudskaliga intrigen om vattenkriget i Cochabamba. Men det dröjer inte länge innan man ser att Columbus behandling av urbefolkningen speglar den nutida konflikten otäckt väl.  Det är nästan som att se historien upprepa sig framför sina ögon, som om slaveriets och girighetens sociala efterskalv aldrig har stillats genom århundradena som passerat. När man dessutom tar steget längre och påpekar att filmteamets exploatering av stadens invånare är minst lika illa som Columbus utnyttjande, så är det svårt att inte skämmas lite som människa. Medan filmteamet förvisso inte använder sig av fullt lika brutala metoder som Columbus, så är de medvetna slavlönerna och de dåliga arbetsförhållandena ändå väldigt tunga att ta in. När realisationen om hur illa de faktiskt behandlat människorna i sin omgivning kommer krypandes för såväl Costa som Sebastian, så är det riktigt svårt att inte bli berörd. Att bli peka på andras brister är alltid lättare än att särskåda sig själv, vilket är något som Till och med regnet lägger stor vikt på.

Medan Luis Tosar och Gael Garcia Bernal kanske får sägas ha huvudrollerna i filmen, så ligger den stora behållningen snarare i de lite mindre rollerna. Precis som i filmmakarnas Columbus- produktion så är det kanske framförallt Juan Carlos Aduviri och hans kamp för rättvisa som verkligen får filmen att komma till liv.  Den desperation och besvikelse som han förmedlar träffar ibland likt en knytnäve, och att stridigheterna rör sig om något som så många av oss tar för givet gör det hela bara än mer hjärtskärande.

De flesta av filmens skådespelare har dessutom den svåra uppgiften att ha dubbla roller, då vi får ta del av ett stort antal scener ur den film som Costa och Sebastian spelar in i stadens utkanter. Att låta skådespelare spela skådespelare kan ibland leda till ett lite styltat framträdande, vilket tacksamt nog är något man lyckats undvika här. Sättet som dessa scener kompletterar och speglar filmens huvudintrig på belyser hur otroligt genomtänkt och välstrukturerad filmen faktiskt är.  

Det är något med David och Goliat-berättelser som vi som åskådare helt enkelt älskar att se. Det är något väldigt speciellt med att se den lilla människan vinna över till synes omöjliga odds, kosta vad det kosta vill. Samtidigt så skapar detta även något av ett problem, då det är svårt att göra allt för många variationer på temat. Och visst har vi sett liknande berättelser som den här tidigare, men Till och med regnet har en så pass unik inramning av denna i grunden tidlösa berättelse att det likväl är en otroligt sevärd och tankeväckande film. Det originella användandet av en historisk ikon som Columbus för att belysa Bolivias kontemporära socioekonomiska besvär är dessutom ett fantastiskt och rätt nyskapande grepp för att understryka just hur universellt och tidlöst problemet ifråga egentligen är.

Få filmer lyckas så väl förmedla budskapet om hur girighet och grymhet nog alltid kommer vara en del av den mänskliga koden, hur civiliserade vi än anser oss vara. Till och med regnet är en vacker, minnesvärd och slagkraftig upplevelse som nog kommer få de flesta åskådare att känna sig något smutsiga över alla gånger dem satt sin ekonomi först i livet.

— — —

Johan Axell är filmvetare och frilansande skribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree