Hem » Krönika » Engelska deckare, 2011 års bästa film och Peckinpah i High Definition

Engelska deckare, 2011 års bästa film och Peckinpah i High Definition

I april händer det saker, och då syftar jag inte på något så trivialt som att våren börjar komma.

 Nej jag anspelar naturligtvis på de DVD- och Bluraysläpp som månaden har att erbjuda. För oavsett om du är pollenallergiker eller tar emot våren med öppna armar kvarstår detta faktum – aprilkvällen är och förblir svinkall. Bäst gör man i att sitta inne och varför inte unna sig något riktigt bra att vila ögonen på?

Två riktigt bra engelska deckarserier
Att man producerar fantastiska deckarserier i Storbritannien kommer inte som en chock för någon skulle jag tro. Men de senaste åren har de engelska kriminalserierna nått närmast fantastiska höjder. Mest uppmärksamhet har Sherlock fått, denna även i Sverige visade moderna tappningen av Sir Arthur Conan Doyls klassiska mästerdetektiv Sherlock Holmes och hans trogna medhjälpare Watson. Men trots seriens höga kvalité är det inte Sherlock jag kommer lyfta fram i månadens filmkrönika, utan två lite mindre uppmärksammade deckarserier som nyligen nått ut i den svenska handeln.

Först ut är ITV-serien The Fixer där vi får följa den före detta specialsoldaten John Mercer (Andrew Buchan) som hamnat bakom galler efter att ha tagit lagen i egna händer. Mercer uppmärksammas dock av en hemlig organisation som bestämt sig för att försöka göra något åt landets eskalerande brottslighet. De lyckas få Mercer benådad och han får behålla sin nyvunna fridom om han vid behov ställer upp som organisationens lönnmördare. Denna uppgift blir dock inte helt enkel då Mercer inte gärna vill se sig själv som en kallhamrad mordmaskin.

The Fixer är en stundtals otäck serie som följer den moderna engelska trenden att kritisera polisväsendet och hur landet tillsynes har förlorat kontrollen över landets kriminalitet. Att ta lagen i egna händer lyfts däremot inte fram som någon enkel lösning utan problematiseras hela tiden, inte minst genom Mercers samvete. Han utvecklar en ofrivillig vänskap med den gladlynte men inte allt för klipska rumskamraten Calum (Jody Latham) samt förälskar sig i en av organisationens kvinnor (Tamzin Outhwaite). Kemin mellan Mercer och organisationens barske chef Lenny (Peter Mullan) är dessutom allt annat än stabil. The Fixer är en serie som förutom spänning konstigt nog faktiskt också är mycket tankvärd. Först och främst handlar den nämligen om konsten att handla rätt som människa.

Ännu bättre blir det i BBC-serien The Shadow Line som även visas i svensk tv. Det här är en fullständigt fantastisk miniserie som blandar gott och ont i en komplicerad skuggtillvaro. Polisen Jonah Gabriel (Chiwetel Ejiofor) kommer tillbaks i tjänst efter att ha blivit skjuten i huvudet. Med kulan fortfarande sittande i minnesbanken kommer han inte ihåg varför han sköts eller tiden före skadan. Samtidigt mördas en knarkbaron och ett vakuum uppstår i Londons undre värld. På båda sidor om lagen börjar en kapplöpning om att få reda på vem som utförde dådet och inte minst varför. Allt är dock betydligt mer komplicerat än vad det först verkar och starka krafter gör sitt yttersta för att sanningen om mordet inte ska grävas fram.

Jag kan inte understryka tillräckligt hur bra The Shadow Line är. Trots att tempot är lugnt och lågmält så byggs det upp en sällan skådad spänning då man får följa både den undre världen och polisens jakt på sanningen. Alla verkar ha dolda hemligheter och under ytan finns allianser som absolut inte tål dagens ljus. Värd att uppmärksamma är inte minst Stephen Rea som den mystiska och synnerligen kalkylerande Gatehouse, en karaktär som du kommer att minnas i åratal efter serien. Gillar du välskrivna deckarserier så får du helt enkelt inte missa The Shadow Line.

Stephen Rea som den mystiska Gatehouse


2011 års bästa film och Sam Peckinpah i HD

Det dyker naturligtvis också upp en hel del annat intressant under april. Nicolas Winding Refns enastående Drive har exempelvis släppts på DVD och Bluray i slutet av mars. Detta kan mycket väl vara 2011 års bästa film och varför denna skapelse, och Ryan Gosling som spelar filmens huvudroll, ignorerats i Oscarsammanhang är nog lika fascinerande som det är skamligt. Till fantastisk musik får vi följa en namnlös stuntbilsförare (Gosling) som extraknäcker som flyktbilschaufför i Los Angeles undre värld. När han träffar den ensamstående mamman Irene (Carey Mulligan) så blir hans liv plötsligt betydligt mer komplicerat, inte minst då Irenes gamla pojkvän släps ut ur fängelset.     

Välj själv om du vill se Drive som en homage till hårdhudade 70-talsfilmer som Sam Peckinpahs Getaway (1972) och Martin Scorseses Taxidriver (1976) eller se den som en stilren modern romantisk actionthriller. Men gör dig själv en tjänst och se den, mer än så behöver jag inte säga.

Apropå Sam Peckinpah så bjuds vi under april på en HD-restaurering av en av hans filmer. Det är hans andra världskrigsraffel Järnkorset (1977) som nu har får bluray-premiär. Peckinpah gjorde sig kanske mest känd för att regisera uppgivna Westernfilmer som Det vilda gänget (1969) och Pat Garret And Billy The Kid (1973) eller hårda thrillers som Straw Dogs (1971) och den tidigare nämnda The Getaway, men han gjorde även denna krigsfilm. Men förvänta dig inget flaggviftande eller någon tillrättalagd krigsromantik. Järnkorset ger en mycket oglamorös bild av livet för tyska soldater på rysk mark efter kriget börjat vända till deras nackdel. James Coburn gör här en av sina absolut bästa roller som den ärrade veteranen sergeant Rolf Steiner, en man som trots skador och rader av medaljer återvänder till den front där han har sina vänner. Peckinpah själv, som led av mycket grava alkohol- och narkotikaproblem, lär ha drucket mellan fyra och fem flaskor sprit varje dag under inspelningen av Järnkorset och när inspelningspengarna tog slut improviserade han snabbt ihop filmens slut. Trots detta så är Järnkorset en mycket sevärd och tankvärde film vars krigsscener fortfarande känns slående otäcka.

Förövrigt kom Sam Peckinpahs osunda leverne ikapp honom 1984 då han dog endast 59 år gammal. Hans filmer ansågs ofta oborstade och onödigt brutala men på många sätt kan man idag se hur han tematiskt och tekniskt sätt både var före sin tid och ytterst talangfull. Järnkorset finns att köpa i ett DVD och Bluray-combopack från 4 april.

— — —

Kristoffer Pettersson är en del av Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree