Hem » Reportage » Zombiefredagen den 13 på Örebro bokmässa

Zombiefredagen den 13 på Örebro bokmässa

Örebro bokmässa reste sig från de döda den 13-15 april 2012, men allt visades sig dock inte riktigt vara som förut.

Platsen var denna gång Conventum arena istället för Örebro slott där mässan tidigare hållits. Men detta var inte det enda som var annorlunda. Bokmässan hade dessutom detta år invaderats – av levande döda.

Inte för att det vankade runt massa ruttna kadaver som försökte kalasa på bokmässans besökare, men nog var det svårt att inte reagera en smula när det står ”zombiefredag” i bokmässbroschyren. Detta innebar dels en närvaro av utställare som Apart-förlag som gett ut serien Walking Dead på svenska, men även seminarier och soffsamtal hölls på temat. Speciellt inbjudna var zombielitteraturexperten Jonny Berg, som bland annat ligger bakom bloggen swedishzombie.com samt zombiefilmsexperten Herman Geijer som är mannen bakom studiecirkeln Att överleva en zombiekatastrof. En rejäl inblick i vad en zombie egentligen är och inte minst vad den representerar erbjöds med andra ord. Monstrets ursprung i den karibiska svartkonsten togs upp, men även hur genrens fans själva gjort väldigt mycket för att skapa den rörelse som idag uppenbarligen även nått till bokmässan i Örebro.

Ett svenskt exempel på denne typ av fan-drivet engagemang är faktiskt just Apart förlag. Frustrerade över att bra serietidningar som The Walking Dead inte gavs ut i Sverige så bestämde sig tre entusiaster för att själva ta tag i saken. Nu har de tre första samlingsvolymerna kommit ut i Sverige och får man tro Aparts Johan Kimrin, som även fanns på mässan för att berätta om hur de gick till väga för att starta förlaget, så går allt som på räls nu när svenskarna börjat få upp ögonen för serien. För en sak är det bara att konstatera – zombies ligger av någon anledning rätt i tiden – något som temats närvaro på bokmässan absolut bekräftade. För att försöka reda ut anledningen till denna zombiehysteri tog jag mig en liten pratstund med Herman Geijer.

– Zombies är ett ganska tomt monster som lämnar utrymme för mycket annat, förklarar Geijer. Till skillnad från till exempel vampyrer så kan man inte resonera med en zombie som drivs av mer primitiva behov. Samtidigt är zombies faktiskt människor från början vilket också gör dem mindre overkliga, och kanske till och med mer otäcka än många andra filmmonster. De fungerar också snarare som en naturkatastrof vilket gör att fokus hamnar mer på de överlevande människorna i berättelsen. Det är deras relationer som är det intressanta. Hur de beter sig och vad de ställs inför när omvärlden har kollapsat runt omkring dem. En frågeställning som är både fascinerande och inte helt overklig.

Var det den aspekten som gjorde att du blev så zombiefrälst?
–Ja precis, dagens samhälle är så otroligt skört vilket jag också tror är en av anledningarna till att zombietemat fungerar så bra idag. Så fort det blir ett strömavbrott kollapsar allt och folk får panik. Men jag har alltid varit fascinerad av apokalypsen. Den engelska 70-tals tv-serien Survivors (1975 – 1977) är en utmärkt serie som har samma intressanta frågeställningar även om den är helt utan levande döda. De italienska gamla zombiefilmerna har jag däremot egentligen aldrig gillat även om jag tycker Zombie 2 (1979) är helt okej. Det känns ofta som om det snarare var effekterna som låg i fokus istället för relationerna vilket gör att karaktärerna ofta är helt ointressanta. Jag har dock funderat på att ge dem en ny chans då jag på senare tid läst en hel del teoretiserande kring speciellt Lucio Fulcis filmer. Man kanske måste inse att hans filmer har en sammansättning på ett nästan surrealistiskt sätt, så det kan vara så att jag helt enkelt sett filmerna på fel sätt.

Slutligen, vad skulle du själv rekommendera ur dagens numera gigantiska zombieflora?
–Jag gillar verkligen 28 dagar senare (2002), den tog allt till en ny nivå samt har en bra apokalyptisk känsla med intressanta frågeställningar. Jag håller dessutom George. A. Romeros Dawn of the Dead (1978) väldigt högt. Romero lyckades på ett bra sätt blanda samhällskritik och skräck, något som han även framgångsrikt fortsatt göra med sina senare filmer. Jag tycker till exempel att Land of the Dead (2005) är en riktigt bra film även om hans senaste – Survivel of the Dead (2009) – mest kändes urvattnad och som ett försöka att klämma ur lite mer pengar ur de äldre filmerna, och inte minst rida på dagens zombiehysteri. Förövrigt, när det kommer till de senare årens filmer och serier så måste jag faktiskt säga att jag gillar tv-serien The Walking Dead. Även om jag håller med om att det blev lite segt i mitten av säsong två, och att de kvinnliga karaktärerna känns ganska platta, så är det ändå en riktigt välgjord och bra tv-serie. Den är kanske inte lika dynamisk som originalserietidningen, men den har ändå en bra apokalyptiskt känsla och flera intressanta relationer.

— — —

Text och foto – Kristoffer Pettersson
Översta bilden –  (V till H) Jonny Berg, moderator Dixie Ericson och Herman Geijer
Mellersta bilden – Apart Förlags Johan Kimrin
Nedersta bilden – Herman Geijer

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree