Hem » Film, Recension, Videohyllan » Bluray: Machine Gun Preacher

Bluray: Machine Gun Preacher

Machine Gun Preacher
Actiondrama, Usa, 2011
Distributör: Noble Entertainment
Regi: Marc Forster
Skådespelare: Gerard Butler, Michelle Monaghan m.fl.
Längd: 123 min
Finns på svensk DVD och Bluray från 2012-04-25

— — —

Machine Gun Preacher är en verklighetsbaserad film.

Den handlar om Pensylvania-bikern Sam Childers, en före detta knarklangare och missbrukare som finner Gud och som sedan bestämmer sig för att göra en insats för barnen i Sudan. Han bygger ett barnhem i landets krigshärjade södra delar och blir därför en måltavla för de Joseph Kony-styrda LRA-rebellerna. Med vapen i hand börjar Childers försvara sitt barnhem, något som i stort sett ledde till ett öppet krig med LRF-rebellerna. Childers fick i pressen smeknamnet ”The Machine Gun Preacher” och 2009 skrev han biografin Another Mans War där han berättande om sin kamp för Sudans barn. Hollywood var inte sen att se en kassakalv i Childers historia och 2010 inleddes en storskalig filmatisering av hans bok…

Det är svårt att inte se Marc Forsters Machine Gun Preacher som en problematisk film. Och då syftar jag inte på Childers engagemang i Sudan, för jag tycker inte att det råder någon större tvekan om att det han gör och har gjort där är högst beundransvärt. Problemet ligger snarare i filmens form som storskaligt pompöst actionraffel. Gerard Butler spelar Sam Childers och historien inleds när han släpps ut ur fängelset några år innan han reser till Sudan. Väl ute i det fria lever han bokstavligen djävulen och rånar och knarkar för allt han är värd. Ett besök i kyrkan gör dock susen och förutom att bli en riktigt hyvens hårt arbetande familjefar så börjar han bygga en kyrka tvärs över gatan där han bor. Efter en resa till Sudan finner han dock sitt verkliga kall i att hjälpa landets barn, vilket i filmen till stor del går ut på att vakta barnhemmet och att skjuta ner rebellsoldater. Childers kan nämligen det där med vapen och snart så leder han ett gäng sudanska soldater och utför bakhåll och attentat mot LRF-rebeller. Det hela kostar dock en hel del pengar och snart måste Childers återvända till staterna för att söka finansiärer för sin kamp. Detta blir inte helt enkelt då få verkar ha förståelse för hans kamp på hemmaplan.

Jag säger det igen – Sam Childers är helt klart en beundransvärd människa. Leder filmen Machine Gun Preacher till att mer pengar går till hans barnhem och Sudans utsatta barn så är den helt klart motiverad. Men ser man den till sina egenskaper som spelfilm så kan jag inte låta bli att tycka att den skaver en aning. Allt känns väldigt övertydligt och själva motivet bakom människan Childers försvinner i filmens höga tempo och actionstöpta format. Hans relation till sin familj känns till exempel väldigt förenklad, för att inte säga plastig. Istället för trovärdiga relationer har krutet lagts på filmens actionscener och här är det svårt att inte imponeras. Bilar sprängs och rullar virvlande över LRF-soldaters kroppar. Kulsvärmar och granater sliter skoningslöst sönder människor och mitt i allt finns de oskyldiga barnen. Det är helt klatt svårt att inte att lida med de stackars människor som råkat födas i denna utsatte del av världen.

Trots filmens brutala realism är Machine Gun Preacher tyvärr också skavande tillrättalagd. En utdragen scen finns där den ångerfulla Childers råkat skjuta ihjäl en barnsoldat, men det råder ingen tvekan om att han är den västerländska frälsaren nedstigen i helvetet med vapen i hand. Hans våldsamma beteende kritiseras förvisso av en västerländsk biståndsarbetare som kallar honom legosoldat, men även hon böjer sig när Childers räddar henne ur LRF-soldaternas klor. Ja ibland känns det nästan som om Manchine Gun Preacher är en reklamfilm för staternas republikanska parti. Childers är syndaren som får en ryggrad genom kyrkan och sedan med hjälp av vapen frälser världen. Vid ett tillfälle i filmens inledning hotar till exempel en storm att riva sönder hans husvagnshem i Pennsylvania. Childers river då fram ett hagelgevär ur garderoben och räddar sin familj genom att skjuta hål i golvet där de kan krypa ner. Rejäla vapen är ju som vi vet alltid bra att ha i hemmet? Efter två timmar med denna typ av lösningar kombinerat med Childers bibelviftande är det inte utan att man känner sig lite obekväm

Som actionspektakel finns det som sagt inte mycket att klaga på i Machine Gun Preacher. Men eftersom handlingen ligger så nära verkligheten känns det synd att filmen inte formades till en mer realistisk skildring av både Childers kamp och konflikten i Sudan. Det här är nämligen en historia som skulle klarat sig betydligt bättre utan urvattnade Hollywoodklichéer. I Machine Gun Preacher är inte barnsoldater varken påtända eller hjärntvättade utan lägger villigt ner sina vapen när Childers kommer viftande med sitt gevär. Så ser verkligheten endast ut genom en Hollywoodlins.

Fotnot:
För mer information om situationen i Uganda och Sudan, och inte minst Joseph Konys och hans LRA-rebeller, kolla in det globala Youtube-uppropet Kony 2012.

— — —

Kristoffer Pettersson är en del av Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree