Hem » Recension, Skönlitteratur » Roman: Jag ska göra dig så lycklig

Roman: Jag ska göra dig så lycklig

Jag ska göra dig så lycklig
Anne B. Ragde
Forum, 2012
Översättning: Margareta Järnebrand
278 s.
Utkommen

— — —

Anne B. Ragde blev populär med sin roman Berlinerpopplarna (2006) som också blev filmad för TV.

Den handlade om familjehemligheter och trassliga relationer och hade ett slags försonande drag över sig. Efter flera andra romaner utkommer nu hennes senaste bok på svenska: Jag ska göra dig så lycklig (2012). Den handlar också om familjemönster och bindningar men ur ett annat perspektiv. Medan Berlinerpopplarna handlade om landsbygden utspelas den här i ett nybyggt flerfamiljshus i Trondheim.

Romanen utspelar sig på 60-talet och speglar tidens brytpunkter och begynnande förändringar genom de åtta familjerna i huset. Hemmafruarna lever sina liv inom lägenheternas väggar, där de fyller sina dagar med enahanda städning och matlagning, medan männen förvärvsarbetar och kommer hem trötta och hungriga framåt kvällen. Den sociala kontrollen är hård, men den består mest av ryktesspridning och skvaller. Det som sker inom hemmets fyra väggar har man inte rätt att lägga sig i, även om det går ut över barnen. Utåt sett är den en idyll, men det ryms mycket ensamhet och längtan i den nya tiden med dess TV-kannor, pulversoppor och tvättmaskiner. För männens del är det viktigt att deras fruar ska ”slippa arbeta”, även om det sker på bekostnad av att familjerna har svårt att försörja sig på enbart en lön. För kvinnorna innebär det att deras längtan efter att styra sina egna liv och tjäna egna pengar växer sig allt starkare. De lever alla under sina mäns styre, även om det yttrar sig på olika sätt.

Flera familjer har flyttat från instängda generationsboenden ute på landsbygden till ett friare och bekvämare liv och framtidstron är stark. Ett muller hörs dock i fjärran. Vietnamkriget pågår och ingen undkommer nyheterna. I huset finns också en egen markör för att något är på gång, att allting inte är så välputsat som det kan se ut: råttorna i källaren som inget gift biter på och som envisas med att skrämma upp de boende. De rasslar i väggarna och visar sig utomhus framåt kvällen.

Ragde kan konsten att teckna bilden av en tidsanda i förändring där både vinnare och förlorare finns. Romanen kräver inte mycket av läsaren och är skriven med en lätt distanserad och road ton. Den saknar djupare psykologiska skildringar, men genom omskrivningar och detaljerar i miljön och stämningslägen framgår ändå det som författaren vill problematisera.

— — —

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree