Hem » Konserter, Recension » Konsert: Kaja

Konsert: Kaja

Kaja
Konsert i Aggershus, Östansjö, 2012-05-05
Medverkande: Livet Nord (violin och viola), Camilla Åström (dragspel och piano) och Daniel Wejdin (kontrabas)

— — —

Utanför Östansjö, vid en slingrande grusväg, ligger Aggershus.

Där har konstnärerna Ingela och Lars Agger skapat en bas för sitt eget arbete och ett kulturhus för allmänheten. I det gamla kapellet tvärs över vägen, som är som klippt och skuret för gemenskap och upplevelser, hålls konserter och andra arrangemang. Det är enkelt och trivsamt utan några stora åthävor, vilket ger upplevelsen fritt spelrum.

Den här vackra men lite kyliga majkvällen stod Kaja på scenen. Det är en trio som spelar musik bland annat influerad av Balkan, fransk vals och av svensk folkmusik med en alldeles egen ton. I takt med att värmen från kaminen spred sig bland publiken spred sig också en smittande spelglädje från musikerna. Deras musik rymmer skimrande vemod, brusande glädje och trånande längtan, men också en del dånande moln vid horisonten. Den är samtidigt gummistövlar och smycken av guld, Norrlands inland och Paris salonger. Kvällen bjöd på en böljande blandning av musik från deras två utgivna skivor, Krackel och Rust, med låtar som Broken Bone Tantz, Brus, Krackel, Phantom Limb och Sveg. Musikaliteten och samspelet mellan Livet Nord, Daniel Wejdin och Camilla Åström – som var och en bidrar med genialitet och inlevelse – spillde över på den entusiastiska publiken och helheten blev en kväll av återhållen explosivitet och ren och skär lycka.

Ett litet minus i kanten för mellansnacket, som tenderade att bli tramsigt och alltför improviserat. Att en i gruppen minskat i vikt är inte av betydelse för publiken och blev på gränsen till pinsamt.

Nu står hoppet till att någon i trakten nappar på erbjudandet om konserten Midvintervaka, som är ett samspel mellan Kaja och gruppen Tetra. Kanske blir det på Aggershus?  Då får vi tillfälle att njuta av de tre musikanternas spelglädje igen, om än i vintertid istället för i sköna maj.

— — —

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree