Hem » Film, Recension, Videohyllan » Bluray: The Innkeepers

Bluray: The Innkeepers

The Innkeepers
Skräck/Komedi, USA, 2011
Manus och regi: Ti West
Medverkande: Sara Paxton, Pat Healy, Kelly McGillis mfl.
Distributör: Njuta Films
Längd: 90 minuter
Finns på svensk DVD och Bluray från 2012-04-25

— — —

De senaste åren har man i skräckfilmsvärlden kunnat uppleva ett pånyttfött intresse för de gamla genrefilmerna från sjuttio- och åttiotalet.

När Quentin Tarantino och Robert Rodriguez slog sina huvuden ihop för att göra Grindhouse (2007) bildade detta en våg som man kan känna verkningar av än idag. Resultaten har dock blivit allt annat än genomgående positiva med ruttna filmer som Hobo With a Shotgun (2010). In i detta kommer Ti West, en man som med största säkerhet själv hyser en enorm kärlek för den äldre skolans skräckfilm. När han för ett par år sen kom med House of the Devil (2009) var bemötandet mycket positivt. Många menade att detta faktiskt kändes som en ”gamla skolans skräckfilm”. Vad som skilde den filmen från många andra i den så kallade “neo grindhouse-vågen” var att den inte på något sätt gjorde narr av de gamla filmerna. Den försökte inte vara medvetet dålig eller rolig, utan siktade istället på att helt enkelt vara bra. Oavsett vad man tycker om House of the Devil, själv anser jag den vara halvdan, så visade West att man faktiskt kan göra filmer som doftar gamla dagar utan att ta i från tårna.

Hans senaste film, The Innkeepers (2011), handlar om värdshuset Yankee Pedlar Inn, som sjunger på sista versen och snart ska stängas. Där arbetar Claire (Sara Paxton) och Luke (Pat Healy) under den sista öppna helgen. Gästerna är ytterst få, men Claire och Luke har annat i åtanke. De har hört talas om legenden om Madeline O’Malley som sägs spöka på värdshuset. De bestämmer sig för att försöka spela in bevis på att det finns något övernaturligt i den gamla byggnaden. Claire är till en början skeptisk, men när hon under en inspelningssession hör ljud som inte borde vara där börjar även hon tro att det finns något otäckt på det gamla värdshuset…

Med The Innkeepers har Ti West försökt skapa en blandning av skräck och underhållning som närmast kan liknas vid filmer som Poltergeist (1982). Utan att låta det otäcka helt ta överhanden ämnar han skapa en slags mysryslig stämning som både ska locka skratt och skrik ur publiken. Liksom i House of the Devil finns här inga ambitioner att göra en så överdriven film och chockerande film som möjligt. Detta ska man vara mycket tacksam för, och faktum är att Ti West får till en lyckad blandning även om det roliga ges störst utrymme. Humorn är välskriven och aldrig sökt, utan ligger i att man faktiskt tycker att de sympatiska karaktärerna är genuint roliga i sitt beteende.

Sara Paxton ger Claire en sympatisk aura. Precis som hon blir man hela tiden mer och mer nyfiken på vad det egentligen är som försiggår i det gamla värdshuset. Pat Healys karaktär Luke är istället en nästan arketypisk slashas som vill utnyttja de eventuella spökerierna för att locka besökare till sin (hemskt designade) hemsida. Det märks att Ti West brytt sig om att skapa karaktärer som publiken ska kunna uppskatta och bry sig om, vilket man inte ser i allt för ofta i moderna skräckfilmer.  Istället rör det sig ofta i dessa filmer om ganska platta figurer som gärna får dö så fort som möjligt.

En annan likhet som The Innkeepers delar med House of the Devil är att tempot är lågt. Det rör sig långsamt framåt och det hetsiga bildspråket man kan hitta i många andra moderna skräckisar finns det inte spår av här. West försöker istället bygga upp en kuslig atmosfär genom att sakta men säkert avslöja de otäckheter som döljer sig innanför värdshusets väggar. Tyvärr är uppbyggnaden bättre än det som kommer efter. När saker och ting väl börjar hända mot slutet av filmen, går det lite för fort, och innan man vet ordet av är filmen tyvärr slut. West har lagt ut en massa trådar som han sedan aldrig följer upp, och man undrar nästan om han glömt bort att göra det, eller om man var tvungen att stressa ihop filmen. Det skapas en intressant, och inte minst spännande, mytologi i The Innkeepers som gärna hade fått getts mer utrymme och faktiskt följts upp i filmens klimax. Nu känns allt istället ganska stressat och det känns orättvist både mot filmen karaktärer samt mot åskådaren att allt knyts ihop så slarvigt och snabbt. Man blir sittande med en mängd obesvarade frågor som gärna hade kunnat få någon form av svar istället för som här – släppas helt.

Man får ändå ge Ti West en eloge för att han försöker, och till viss del lyckas, göra retrodoftande rysare. West har koll på vad han gör, han ger sina skådespelare bra regi och har dessutom ett öga för hur allt ska se bra ut visuellt. Han ska också ha beröm för att han faktiskt vågar berätta den här spökhistorien på ett långsammare sätt än vad som är vanligt i nutida skräckfilm, där det gärna allt ska gå så fort som möjligt.

Ti West visar i The Innkeepers att han absolut är någon som skräckentusiaster bör hålla koll på. Han har massor av talang som jag hoppas han kommer att vårda väl. Gör West det kan det mycket väl komma ett framtida mästerverk från honom.

— — —

David Larsson är redaktör på kultfilmstidskriften FromBeyond.se 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree