Hem » Konserter, Recension » Konsert: Nasum på Kulturhuset 11/5

Konsert: Nasum på Kulturhuset 11/5

Nasum

Kulturhuset i Örebro, 11/5-2012

– – –

Örebrobandet Nasum finns inte längre.

Och har inte gjort det sedan 2004 då sångaren/gitarristen/låtskrivaren Mieszko Talarczyk gick bort i Tsunamikatastrofen, Thailand. Bandet lade ner. Ingen kunde eller borde ersätta Talarczyk som tillsammans med trummisen Anders Jakobson utgjorde navet i bandet. Men så står Nasum ändå på Kulturhusets scen fredagen den 11/5 och levererar sin snabba och tunga grindcore. Det är inledningskvällen på deras ”The Farewell Tour 2012” där de kommer avverka ett trettiotal spelningar i stora delar av världen.

Nasum spelar politisk grindcore i den gamla skolan med Napalm Death som ledstjärna. Första gången jag hörde Nasum måste ha varit 2002-2003 då jag kom över ett exemplar av deras split-vinyl 7”med kängpunkarna Skitsystem. Då visste jag inte att det bara var något år kvar tills bandet skulle vara tvungna att upplösas.

Scenens fond utgörs av motivet från första albumet Inhale/Exhale och när draperiet dras undan går bomblarmet. Samtidigt står fru och herr gasmask från nämnda album och tittar ut över publiken. Det är en mäktig känsla att vara där och euforin från fansen går inte att ta miste på. Så drar bandet igång med Mass Hypnosis från Human 2.0 och jag betvivlar att någon i salen står helt stilla. Sångare för kvällen, och resten av turnén, är Keijo Niinimaa – sångare i finska Rotten Sound och han gör ett galant jobb. Intensiteten och närvaron från bandet går inte att ta miste på, dessutom är det extremt tight. Varken ringrosta eller nervositet går att skönja.

Balansen mellan de aggressiva blastbeats-partierna och de tyngre mellanpartierna är perfekt avvägd. Då Nasums låtar ofta inte är längre än en halv till en minut är många låtar hopsnickrade för att få ett bra flyt. Man slösar inte särskilt mycket tid på mellansnack, och det behövs inte heller, musiken får tala för sig själv. Bandet avslutar med titelspåret från ovanämnda Inhale/Exhale och cirkeln är sluten.

En konsert att ha med sig i minnet länge.

– – –

Erik Göthlin filmvetare och frilansskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree