Hem » Film, Recension » Bio: The Cabin In The Woods

Bio: The Cabin In The Woods

The Cabin In The Woods
Skräck, 2012, USA
Regissör: Drew Goodard
Manus: Joss Whedon & Drew Goodard
Skådespelare: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins, Bradley Whitford, Amy Acker
Längd: 95 minuter
Biopremiär: 2012-05-18

— — —

Cabin In The Woods är inte en perfekt film, men ändå blir jag alldeles uppspelt. Varför går dock inte att berätta – det här är en skräckfilm man ska se utan att kolla in trailers eller läsa om innan.

Grundstoryn är välbekant men berättelsen allt annat än skräckstandard. Fem ungdomar åker till en släktings stuga långt inne i den öde skogen för att festa, hänga och hångla. Inte ens den typiske rednecksnubben de träffar på vägen får dem att inse att skumma saker kommer att hända. Och skumma saker händer – både sådana som vi sett otaliga gånger i skräckfilmer och sådant som är helt oväntat. Någon övervakar dessutom allt som sker.

Manus är skrivet av Joss Whedon och Drew Goddard, och Whedon-typiskheter vilar tungt över hela filmen, som är en blandning mellan stereotyper och kitsch (medvetet, tror och hoppas jag) och briljans. Som vanligt återanvänder Whedon skådisar från sina tv-serier, som Fran Kranz och Amy Acker, och som vanligt finns det ett budskap. ”It’s basically a very loving hate letter”, har Whedon sagt till Total Film, och även en slags uppgörelse med skräckfilmen och det som han inte gillar med den. Som ungdomar som uppför sig som idioter och tortyrpornografi. På flera plan handlar Cabin In The Woods om den fria viljan. På ett sätt är nog filmen även en slags kritik av vissa skräckkonventioner.

Det märks också att kumpanerna från Buffy The Vampire Slayer och Angel har haft väldigt roligt, inte minst genom att skriva in representationer av sig själva (rollerna Hadley och Sitterson) och leka med eller bryta mot alla sorters regler. Man kan också njuta av subtila eller rejäla hänvisningar till annan skräck. Däremot noterar jag större objektifiering av den kvinnliga kroppen än jag är van vid hos Whedon – kanske en eftergift till genren, men ändå onödigt.

Whedons och Goddards film har varit otursförföljd och omtalad i flera år. Inspelningen startade redan 2009. I Sverige skulle den inte visas alls – men tack vare en fankampanj får vi se den. De av oss som råkar bo i tillräckligt stora städer vill säga, för i Örebro går den tyvärr inte upp.

— — —

Bella Stenberg är journalist och föreläsare

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree