Hem » Fokus » Järle emot Länspendeln

Järle emot Länspendeln

På ett välbesökt medlemsmöte måndagen 4 juni beslutade Järle Byalag att ta ställning emot Länspendeln.

Länspendeln är ett projekt som drivs av Örebro läns landsting. Det syftar till att knyta ihop den norra delen av länet med den södra med järnväg. Förbindelsen, tåg och buss, tänks gå från Hällefors i norr till Laxå i söder med Örebro som knytpunkt i mitten.

Förslaget bygger till stor del på att det redan finns gammal järnväg som går att bygga om. Denna gamla järnväg går rakt igenom Järle stationssamhälle.  Där ligger Sveriges äldsta järnvägsstation som är ändstation för den museijärnväg som utgår från Nora.

I Järle finns också sedan lång tid ett mycket aktivt byalag. Detta startade en gång i tiden därför att den gamla stationen hotades av förfall och järnvägsspåret av upprivning.

-Nu verkar situationen vara den omvända, säger Sven Röstlund som är ordförande i byalaget, idag är vi hotade av att järnvägen byggs ut.

Byalaget har haft besök av det ansvariga landstingsrådet Jonas Karlsson (s) som informerade om tankarna kring Länspendeln. Men i måndags stod det klart att han inte lyckats övertyga byborna i Järle om det förträffliga med ny järnväg.

-Om tågen skulle stanna i Järle så fanns det åtminstone något positivt med det hela, säger Sven Röstlund. Det ingår inte i förslaget och därmed får vi bara nackdelar av detta. Byn klipps i två delar, det blir bullerproblem, barnen kan inte gå fritt i byn längre. Kanske kommer vår kollektivtrafik att försämras och museijärnvägens verksamhet att bli mycket mindre.

Det var ingen tvekan på Byalagets möte. Medlemmarna tog klart ställning emot Länspendeln. Flera var också oroliga för kostnaderna. Trafikverket och landstinget har helt olika versioner av vad notan kan bli. Beräkningarna pendlar mellan 180 miljoner och 600 miljoner. Det kanske kommer att påverka landstingsskatten.

Vad händer nu Sven Röstlund?

-Vi kommer att snarast ha ett styrelsemöte. Där ska vi bestämma hur vi går vidare. Vi behöver göra vår inställning känd för politikerna så fort som möjligt. Kanske kan vi få bli remissinstans i detta ärende.

Peter Ekström

Share

1 Kommentar för “Järle emot Länspendeln”

  1. En stilla undran – om man planerar ett pendeltågspår genom ett samhälle där det redan finns en gammal stationsbyggnad, varför ska pendeltåget då inte stanna för att plocka upp/lämna av pendlare där? Beats me.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree