Hem » Kulturbloggen » Ny blogg om fotografi

Ny blogg om fotografi

Foto: Vivian Maier

I slutet av 1970-talet startades fotogalleriet Fotograficentrum i Örebro av de unga fotograferna Lars-Göran Jansson och Claes Gabrielson. Det blev snart ett av Nordens viktigaste fotogallerier med en lång rad uppmärksammade utställningar. Runt galleriet samlades förutom initiativtagarna en stor krets av duktiga fotografer, bland andra Bengt-Göran Carlsson, Ullabritt Jonsson, Peo Quick och HG Wiktorsson. Tyvärr har det varit nedlagt sedan flera år.

Men en av initiativtagarna, Claes Gabrielson, har nu tagit ett annat initiativ. Det kanske är ett tidens tecken att detta initiativ är en blogg men den behandlar absolut inte enbart den digitala sfären. Fotografi i många former, äldre och yngre, uppmärksammas och kommenteras av Claes Gabrielson.

Efter arbetet med Fotograficentrum – och det parallella arbetet som filmfotograf på Sveriges Television – har han mest varit känd för sitt samarbete med författaren Maja Hagerman. Men i denna blogg är det nu han som för pennan.

Ett flertal inlägg ligger redan utlagda. Där finns en text som handlar om barnflickan Vivian Maiers bortglömda men nu återfunna fotografier. En annan om nyutgivningen av filmregissören Stanley Kubricks stillbilder. Ytterligare en text i mängden kritiserar den kände engelske dokumentärfilmaren Martin Parrs artikel i Svenska Dagbladet nyligen.

Namnet på bloggen är ett ironiskt citat från Henri Cartier-Bresson: Sharpness is a bourgeois concept (Skärpa är en borgerlig idé).

Claes Gabrielson säger själv så här:

”Jag har under åren ägnat mig åt en sorts lustsurfande, på tonvis av fotosidor som berör fotografins många ansikten. Nu har en länge närd dröm, har gått i uppfyllelse. Här hemma i Sverige behövs fler samtal om fotografins väsen, dess förändrade roll och giltighet i samhället. Det digitala skiftet handlar inte bara om teknik, det handlar delvis om ett annat seende. Bilder manipuleras, händelser blir mindre viktiga att dokumentera, bilderna blir mer en social angelägenhet. Samtidigt som bilder behövs överallt och hela tiden. Fotografiska bilder är alltid i starkt förbund med det flyende nuet och därför behövs ett resonemang kring det sedda, ett ögonblick av reflexion, innan nästa bild. Det man tror man ser, är starkare än det man faktiskt ser, säger Ulf Linde. Inte minst därför, vill jag försöka bidra till ett fördjupat samtal om fotografi.”

Du hittar Claes Gabrielsons blogg på www.claesgabrielson.wordpress.com

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree