Hem » Debatt » Köp tillbaka Nerikes Allehanda

Köp tillbaka Nerikes Allehanda

Dagstidningar tryckta på papper är i kris. Allt färre prenumererar, köper, läser dem. Den stora boven i dramat sägs vara internet. Tidigare var boven gratistidningarna. Men de går inte heller så bra så nu är det nätet som är den skyldige. Alltså försöker dagstidningarna glida över från dyrbar pappersproduktion mot billigt internet. Det är bara det att ett av problemen i detta sammanhang är att journalistik på nätet inte är lönsamt. Ingen är beredd att betala för den och annonsörerna är inte heller särskilt intresserade.

Nu försöker dagstidningarna göra sina hemsidor till betalsajter. Om det lyckas återstår att se.

Mitt i allt detta finns det dagstidningar som fortfarande hankar sig fram. En av dessa är Nerikes Allehanda. Den brukar räknas som den tredje största landsortstidningen i Sverige med en upplaga på strax under 60000 exemplar. Det är inte kattskit precis. I Örebroområdet har Nerikes Allehanda i stort sett inga konkurrenter och kontrollerar i princip annonsmarknaden. Vill man nå publicitet i denna region måste man nästan gå via Nerikes Allehanda.

Monopolställningen är naturligtvis ett stort problem. För bara några år sedan ansågs det allmänt att det var självklart att det skulle finnas alternativa pressröster på en ort av Örebros storlek. Idag är det sällsynt i hela landet och det har påverkat det offentliga samtalet på ett negativt sätt. Tidningsdöden har självklart varit en del i ideologiernas död. Det politiska samtalet har reducerats till räntenivåer och gatuplanering.

Nerikes Allehanda startades 1843 av rektor Otto-Joel Gumaelius och stadsfiskal Svante Falk. Den var länge ett familjeföretag. 1975 köptes den av den lilla koncernen Liberala tidningar. 2007 gick Liberala tidningar upp i den stora koncernen Promedia.

Nerikes Allehanda är, om jag förstått saken rätt (det är inte alldeles enkelt att kolla), i sig ett lönsamt företag. Men ägarkoncernen Promedia är inte det, de går med förlust. Denna förlust måste Nerikes Allehanda vara med och betala. Det innebär en nedrustning av tidningen.  Nu senast betyder det att 27 journalisttjänster ska bort.

Redan tidigare har Nerikes Allehanda sagt upp kontakten med massor av frilansare och dragit ner på lokalredaktionerna. Allt oftare används centralproducerat material.

Kan en sådan reducering passera obemärkt? Knappast! Tidningen blir allt sämre.

Nerikes Allehandas tidningschef heter Katarina Ekspong. Hon bor inte i Örebro. Alldeles nyligen var hennes tidning tvungen

Katarina Ekspong

att ta upp hur hon hade plagierat en artikel efter en annan journalist. Detta skulle man kunna göra sig mycket elak och lustig över. Mest är det väl tyvärr bara ännu ett trist symptom på att Nerikes Allehanda inte är örebroarnas tidning längre. Räknenissar i Promedia-koncernen styr över den.

Örebroregionen behöver en bra dagstidning. Ja, jag trodde inte att jag skulle skriva detta men – Örebro behöver Nerikes Allehanda. Om det är i form av papperstidning, hemsida på nätet eller läsplatta är inte avgörande. Men att det är något som innehåller högklassig och relevant journalistik är avgörande, kanske livsavgörande för regionen.

Politiken, näringslivet, kulturen – i princip alla medborgare är beroende av att den så kallade tredje statsmakten fungerar. Den ska informera, granska, fördjupa och, för all del, roa. Den behövs för att vårt samhälle inte ska falla isär i bristande demokrati och korruption. Högtidliga ord – ja, men det är ju så det är.

Jag hoppas att det finns folk inom näringslivet som diskuterar dessa saker. Jag tror att det är så. Det finns företagsägare som är mycket trötta på att vår tidning ska vara en B-produkt. Jag hoppas att någon bland dem ska driva idén att köpa tillbaka Nerikes Allehanda. Jag hoppas att de andra ska förstå att detta inte bara är en bra idé utan faktiskt något helt nödvändigt.

Alltså, ni som har makten inom regionens näringsliv, starta ett litet konsortium och köp ut Nerikes Allehanda från Promedia.

Gör detta medvetna om att en bra dagstidning, en sådan som Nerikes Allehanda en gång var, är till för att granska makten. Inte bara den politiska makten utan också vad näringslivet sysslar med. Bra journalistik ska skava lite, eller hur? Vi har inte råd att vara utan.

Peter Ekström

Share

10 Kommentarer för “Köp tillbaka Nerikes Allehanda”

  1. Peter Ekström

    Genast har jag fått många reaktioner på denna text. Bra. Fortsätt debatten.

  2. Levde tio år i exil. I Huddinge, söder om Stockholm. Tio år utan lokaltidning, lokalradio eller någon som helst lokal nyhetsbevakning. Det var hemskt torftigt och utvecklingshämmande. Ingen lokal allmän diskussion eller debatt.

    Örebro behöver en levande dagstidning. NA är viktig.

  3. Peter Ekström

    Journalistklubben på Nerikes Allehanda har beslutat att ha en förtroendeomröstning om Katarina Ekspongs ”lån” av text från journalisten Pelle Blohm. Lena Larsson, vd för ägarbolaget Promedia, säger att hon har fullt förtroende för Katarina Ekspong.

  4. Stefan Nilson

    Bäste Peter,
    tack för de orden. De har legat och grott länge i mig själv med en tilltagande frustration.
    Du ska få en kram när vi stöter på varandra!
    🙂

  5. Peter Ekström

    Senaste nytt: Katarina Ekspong avgår som ansvarig utgivare med omedelbar verkan.

  6. Helen Broddesdotter

    Mycket bra skrivet…..Håller med fullständigt!
    Dessutom en förutsättning för en bra lokal tidning tror jag.

  7. Måna N. Berger

    Tack för att du skriver det här! Ord i rättan tid! Jag delar.

  8. Krister Linnér

    Många kloka ord kring NA:s utsatta läge. Tidningens lokala själ krackelerar och det känns sorgligt.
    Dock måste jag invända mot tankarna på att ett,lokalt konsortium skulle gå in och köpa NA. Det är tyvärr en alltför naiv ide som aldrig kommer att realiseras. Vem skulle vara intresserad av att stoppa in många miljoner i en bransch med uppenbara lönsamhetsproblem i framtiden? Finns sådana idealister i näringslivet? Jag tvivlar. Då tror jag mera på att stötta en uppstickare som ETC, inte minst för mångfaldens skull.

    • Peter Ekström

      Krister, du är en erfaren tidningsman och dina ord väger tungt. Din bedömning av intresset från företagarna i Örebro kanske är realistisk. Jag hoppas dock att det ska finnas ett idealistiskt stråk bland dem. Visst är ETC Örebro en viktigt satsning för mångfaldens skull (jag skriver själv där). Jag är säker på att du blir varmt välkomnad som volontär där. Men jag tror att vi behöver Nerikes Allehanda också.

  9. Peter Ekström

    Kort inslag på Tvärsnytt om detta i kväll.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree