Hem » Recension, Skivor » CD: Tristan’s Harp

CD: Tristan’s Harp

Tristan’s Harp: Arthurian Medieval Music (Naxos). Speltid: 61’16.

Capilla Antigua de Chinchilla, José Ferrero (dirigent)

Jag vet inte riktigt vad de flesta tänker på om man säger ”medeltida musik”. Kanske sjungande munkar. Eller något lite mer new age-klingande som kan förknippas med vissa scener i fantasyfilmer. Från medeltiden stammar en rad av de berättelser som kommit att bilda utgångspunkt för olika romantiska sagor och för just fantasy. Det är berättelserna om Tristan och Isolde, om nibelungarna, om riddarna runt runda bordet, berättelser som blandar äventyr och hövisk kärlek, trolldrycker och drakar, tvekamp och mystik.

Den heliga graal visar sig för riddarna runt runda bordet på denna franska illumination från 1400-talet

Tristan’s Harp kallar ensemblen Capilla Antigua de Chinchilla en cd med ”Arthurian Medieval Music” – och nu talar vi verkligen om medeltida musik från medeltiden, inte om modern musik som vill låta ”medeltida”. Vi talar också om sekulär musik, det vill säga världsliga sånger och danser, inte om gregorianska hymner. Och vi talar om musik som på ett eller annat sätt kan knytas till sagorna om kung Arthur och hans riddare, den sköna Guinevere och trollkarlen Merlin. Det är musik från 1100-, 1200- och 1300-talets England, Tyskland, Frankrike och Spanien. Verken är ofta anonyma, men de kan också ha kända upphovsmän som Rikard Lejonhjärta, Alfonso X och den provençalske trubaduren Bernart de Ventadorn. Rikard skrev för övrigt sin sång i fängelse och låter förstå att det är skräp med vännerna som inte ser till att köpa honom fri.

Trollkarlen Merlin på fransk miniatyr från 1200-talet

Exakt hur det lät när det begav sig för nu sådär 800 år sedan kan vi naturligtvis inte veta, och det har också lett till mycket olika uppförandepraxis hos olika ensembler. En del tar ut svängarna rejält och excellerar i olika karnevaliska effekter med slagverk och lustiga blåsinstrument medan andra är mer strikta och restriktiva och nöjer sig med en enveten vevlira eller så. Capilla Antigua de Chinchilla under dess ledare José Ferrero väljer en medelväg som kanske inte direkt är gyllene men fullt farbar. Jag hade inte sagt nej till lite intressantare sångröster och ett ibland livligare musicerande, men som helhet är det ändå njutbart.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree