Hem » Debatt » Ja till skolbibliotekarier!

Ja till skolbibliotekarier!

I Litteraturutredningen som nyligen presenterades förekommer ett redan mycket uppmärksammat förslag. Det är att varje skola inte bara ska ha ett skolbibliotek utan också en bibliotekarie. Förslaget beräknas vara dyrt att genomföra och det är ännu högst osäkert om regeringen kommer att nappa på det.
Den bakgrund som media hittills har diskuterat är att läsförmågan sjunker bland barn och ungdomar, särskilt pojkar i ”socioekonomiskt utsatta och segregerade områden” ligger dåligt till. De läser inte och riskerar därför att komma efter i alla möjliga sammanhang. Att ha bibliotekarier som kan stimulera läsningen och ge individuell rådgivning tänker man ska vara läsbefrämjande.
Detta är en enkel och logisk idé. Den har länge varit en av mina favoritkäpphästar. Man kan ju undra varför skolan någonsin har tillåtits att låta bli att ha bibliotek och bibliotekarier. Därtill är det sannolikt den enskilt bästa åtgärden inom skolans ram som kan göras för att förbättra skolans resultat.
Jag hoppas att idén om bibliotekarier är djupt förankrad hos skolminister Jan Björklund. Eller om inte han gillar tanken, näste skolminister Ibrahim Baylan.

Peter Ekström

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree