Hem » Film, Recension, Videohyllan » DVD: För dig naken

DVD: För dig naken

För dig naken
Regi: Sara Broos
Medverkande: Lars Lerin, Manoel Marques m.fl.
Sverige, 2012
Dokumentärfilm
På DVD 2012-10-17
Betyg:

— — —

Sara Broos är Lars Lerins guddotter. Hon har levt nära honom i många år, eftersom han är vän till familjen. När Lerin efter år av boende på Lofoten återvände till Värmland, stukad av både alkohol- och tablettmissbruk och kärlekssorg, och sökte en ny kärlek i sitt liv, påbörjade Broos sin dokumentär om honom. Det blev en närgången film, där Broos bakom kameran delvis spelar en aktiv roll som både bollplank för Lerin och utfrågare för att föra historien framåt, en film som inte räds de svåra frågorna och som går till botten med ämnen som ensamhet och gemenskap.

Lerin återvänder till ett husprojekt i Östra Ämtevik i Värmland, granne med sina vänner familjen Broos. Han är slagen till marken efter en kärlekshistoria som tagit slut, övergiven och sårbar men fast besluten att söka kärleken igen, trots att han tvivlar. Som många andra i vår tid letar han på nätet. Efter flera turer och besvikelser finner han Manoel Marques, en dansare från en liten stad i Brasilien. Marques lever i en stor familj men känner sig ensam. Även han söker kärleken.

Så börjar deras gemensamma saga, den som kommer att båda stråla och förmörka deras liv. Marques kommer på besök och Broos är där med sin kamera från det första stapplande mötet på Arlanda. Marques kan inte ett ord svenska, Lerin inte ett ord portugisiska. De når ändå fram till varandra och veckorna innan Marques ska återvända fylls av både hopp och tvivel, kärlek och panik. Lerin uttrycker sina farhågor rakt in i kameran, skärande uppriktigt. Kan man bestämma sig för att älska någon? Infinner sig den rätta känslan om man ger den tid att utvecklas? När Marques efter en tid i hemlandet åter kommer till Sverige är det med visum och språkstudier i bagaget, och en förhoppning att stanna. Deras gemensamma historia böljar fram och åter; å ena stunden i kärlek, å andra stunden i tvivel. Lerin pendlar mellan passion och panik, och Marques anpassar sig.

Broos är en filmare med fingertoppskänsla, som använder sig av naturen för att skildra kärlekens våndor och livets krängningar. Det gör För dig naken till en mycket vacker film. Den är nära och intensiv, fylld av färg och med stämningshöjande musik. Så långt är allt bra, men sen börjar det bli problematiskt. Det är handlingen som ställer till det, och då särskilt i första delen av filmen. Kärlekshistorien skildras uteslutande från Lerins håll, vilket gör Marques till någon som mest ska passa in i spelet. Det verkar som att Lerin hämtat hem honom, som en exotisk figur från ett främmande land, för att pröva sina känslor på. Helst ska han bestå provet att både ge kärlek och vara omhändertagande. Tillsammans med vännerna diskuterar Lerin sin älskare över hans huvud. Än värre blir det när Marques råkar ut för Lerins psykiska instabilitet och pendlande känslolägen, särskilt eftersom han till en början är beroende av honom. Allt sker på Lerins villkor, och det lämnar kvar en olustig smak av utnyttjande.

För dig naken hade kunnat bli en helt annan film, en film om två människors möten sett ur bådas perspektiv. Kanske är Lerin modig som ställer sina nakna känslor och tillkortakommanden till kamerans förfogande, men han vinner ingen sympati. Jag känner mig mest ledsen och upprörd när jag sett filmen, trots att den slutar lyckligt.

— — —

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree