Hem » Krönika » Alternativa vinklar på amerikansk politik

Alternativa vinklar på amerikansk politik

När man hör nyheter och nyhetskommentarer från USA är det lätt att tycka att det låter likadant överallt och att det är få djupgående analyser. Men det finns alternativa nyhetsförmedlare som oftast inte är kända för den breda majoriteten varken i Amerika eller här i Sverige. För den som är intresserad av en annan vinkel kommer här fyra förslag på nyhetskällor.

Democracy Nowhttp://www.democracynow.org/

Democracy Now är ett dagligt och oberoende TV- och radioprogram som sänder nyheter, debatter och analys. Programmet startades i New York 1996 av bland andra Amy Goodman och Juan Gonzalez. Democracy Now utmärker sig genom att rapportera om globala proteströrelser, som till exempel Occupy-rörelsen och den Arabiska våren. Ett av deras mest kända program är det timslånga nyhetsmagasinet War and Peace Report. Verksamheten finansieras enbart av lyssnarnas bidrag och gåvor. De accepterar varken reklam eller skattefinansiering.

Moyers & Company http://billmoyers.com/

Moyers & Company är en kommentar och intervju tv-show. Bill Moyers pratshow sänds på flera olika allmännyttiga (Public Service) TV-stationer i USA en gång per vecka. Veckoshowen täcker aktuella händelser och dess viktigaste inslag är fördjupande samtal. Då diskuteras aktuella händelser med gäster. Bill Moyers är 78 år. Efter 2 års uppehåll återvände han till TV-mediet som han älskar. Moyers har gjort sig känd som en skarp kritiker av amerikansk media. Han är en lugn och ödmjuk intervjuare som i konversioner om demokrati och i djupanalyser av vår nutida kultur gör det svåra begripligt.

Glenn Greenwald http://www.guardian.co.uk/profile/glenn-greenwald

Glenn Greenwald är en politisk journalist, advokat, krönikör, bloggare och författare. Han arbetade tidigare på den progressiva webbtidningen Salon.com men jobbar nu på The Guardian. Greenwald har skrivit fyra böcker, tre av dessa var New York Times bästsäljare: How Would a Patriot Act? (2006), A Tragic Legacy (2007) och With Liberty and Justice for Some: How the Law Is Used to Destroy Equality and Protect the Powerful (2011). Han har också skrivit Great American Hypocrites (2008). Greenwald är en stark förespråkare av maktdelningsprincipen och för grundlagsskyddade medborgerliga och politiska rättigheter. Han kritiserar ofta de amerikanska ”företagsdrivna nyhetsmedierna” för att de förmedlar makthavarnas budskap snarare än att ställa svåra och kritiska frågor.

Rachel Maddow – http://maddowblog.msnbc.msn.com/

I Rachel Maddows tv-show kommenteras aktuella händelser inom politik och kultur. Maddow har skrivit boken Drift: The Unmooring of American Military Power (2012). Det är en bok om militärens roll i efterkrigstidens politik. Under presidentvalet 2008, stödde Maddow inte formellt någon kandidat. När det gäller Barack Obamas kandidatur, sade Maddow under primärvalen: ”Jag har aldrig och tänker fortfarande inte på mig själv som en Obamasupporter”.

John Wagner

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree