Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Sånger av John Cage

CD: Sånger av John Cage

John Cage: As it is (ECM/Naxos). Speltid: 71’33.

Alexei Lubimov (piano), Natalia Pschenitschnikova (röst)

Betyg:

Jag vet inte om John Cage kan kallas en av 1900-talets mest betydande tonsättare, men han är tveklöst en av de mest betydelsefulla. Få har haft ett så stort inflytande som han, och då menar jag kanske inte i första hand strikt musikaliskt utan konstnärligt över huvud taget.

I år är det 100 år sedan han föddes och 20 år sedan han dog. ECM uppmärksammar dubbeljubileet med en cd som inte rymmer hans mer kända verk utan en rad tidiga sånger för röst och (understundom preparerat) piano. Orden har han hamnat från diktare som Gertrude Stein, e.e. cummings och James Joyce. De flesta sångerna är från 30- och 40-talet. Och så har vi ”The Flower” från 1950 och ”Nowth upon nacht” från 1984.

Jag har de flesta sedan tidigare i en utmärkt inspelning med Lorna Windsor och Giancarlo Simonacci (Brilliant Classics). Nu är det ryssarna Natalja Psjenitsjnikova och Aleksej Ljubimov som tagit sig an dem; dessutom spelar Ljubimov en del stycken för solopiano. Windsor har en ljusare röst och är mer dramatisk och expressiv än den dovare och mer lågmält suggestiva Psjenitsjnikova. I ”Nowth upon nacht” är Windsors sätt att nalkas musiken effektfullare, men över lag är det Psjenitsjnikova som övertygar mest och utvinner flest finesser. Ljubimov svarar med lyhört och delikat pianospel.

Avantgardisten Cage är inte så tydlig i verken på denna cd. Däremot visar den att alla som tror att han inte kunde skriva ”riktig” eller vacker musik har fel, mycket fel. Så den som räds modern och ”obegriplig” musik har egentligen inget att frukta. Sångerna kan dra åt många olika håll, men de är alla njutbara och öppnar för sällsamma rörelser under den lugna ytan.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree