Hem » Kulturbloggen » Klingan läggs ner

Klingan läggs ner

Det verkar vara kört. Klingan ska läggas ner. Klingan är en musikalisk oas på P2 som under Lennart Wretlinds ledning under lång tid bjudit på en häpnadsväckande blandning av musik från hela världen. Men trots trogen lyssnarkrets och en unik programidé så ska Klingan bort.

Så här säger Sveriges Radio P2:s kanalansvariga Elle-Kari Höjeberg:

”Man kan få intrycket att vi planerar att ta bort all musik som inte är klassisk från P2s tablå. Så är det absolut inte. Jag försäkrar jag att vi även i fortsättningen ska ha visor, folk- och världsmusik, jazz etcetera i P2s tablå i samma omfattning som idag, det vill säga cirka 30{f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} av utbudet medan 70{f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} även i fortsättningen ska vara klassiskt. Däremot ser vi varje år över sändningstider och programformat och i den översynen finns Klingan med som ett av många program att fundera kring.  Men den fantastiska musiken i Klingan ska ju inte försvinna och det tycker jag är det viktigaste!

Ibrahim Ferrer, flitigt spelad i Klingan

Såväl Klingan som en hel del andra program i P2s har i uppgift att tänja på de musikaliska gränserna och bjuda på annat än kanalens huvudfåra, som är den klassiska musiken. Så har det varit och så kommer det att förbli även i den nya P2-tablå som vi just nu jobbar med inför 2013.

Även om det inte blir just Klingan på just den tid där det sänts de senaste åren kommer du att kunna hitta världsmusik i dess bredaste bemärkelse i den nya tablån, liksom visan och folkmusiken. Exakt i vilken form och med vilka programledare kommer vi att presentera om ett par veckor.”

Klingan och dess speciella mix kommer alltså att försvinna. Tydligen även Lennart Wretlind som verkar falla för åldersstrecket.

Det hela är tragiskt och klåfingrigt. När konstnären Peter Johansson larmade om detta här för ett tag sedan utlöste det den största kommentarsfloden som vi hittills sett i Kulturdelen. Klingan och Lennart Wretlind har gott om lyssnare. Men Sveriges Radio hör inget.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

2 Kommentarer för “Klingan läggs ner”

  1. Klingan med dess fantastiska programledare måste vara kvar.
    Det är bästa programmet på P2,
    Varför ta bort något som så många lyssnar på?

  2. Bitte Isacsson

    Jag trodde det var ett skämt när jag såg en liten kommentar om det på FB: Har skrivit till Kulturradion och jag uppmanar mina vänner där att göra likadant. Så här får man bara inte göra. Finns såvitt jag förstår inget vettig förklaring. Passar det inte i P2 så flytta det till P1 och ta bort något annat skräp som dom stoppat in där. Upprörande

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree