Hem » Recension, Tv-serie, Videohyllan » TV-serie: Terra nova

TV-serie: Terra nova

Terra nova

Skapad av: Craig Silverstein och Kelly Marcel

Produktion: Fox

Skådespelare: Jason O’Mara, Stephen Lang, Shelley Conn, Christine Adams mfl.

Längd: 9 tim, 13 avsnitt

Betyg:

Terra nova är en påkostad science fiction-tvserie som nu finns på dvd. Hela serien är samlad i en box. Det är en påkostad och hyfsat välgjord serie. Den var också hyfsat populär när den gick på tv. Ändå bestämde sig produktionsbolaget Fox för att lägga ner den efter en säsong.

Det ryktas om en fortsättning på ett annat bolag men inga beslut finns ännu.

Om man blandar Jurassic Park, Lost in space och Avatar så får man en ledtråd till Terra nova. Därtill måste man lägga att inledning och avslutning har stor likhet med den slitstarka filmen Bladerunner, en av science fiction-genrens största stilbildare.

Terra novas ramhandling är en blandning av utopi och dystopi. Vår värld är i framtiden (2149) i det närmaste förödd av systematisk utsugning och miljöförstöring. Utvalda människor ges chansen att resa tillbaka i tiden 85 miljoner år till dinosauriernas era och där bygga upp en ny miljövänlig civilisation.

När vi kommer in i handlingen är kolonin Terra nova sju år gammal och omfattar cirka 1000 personer. Utanför kolonin finns ett gäng utbrytare med skumma avsikter. Så småningom visar det sig att dessa står i förbindelse med skurkaktiga uppdragsgivare i den förödda framtiden. De vill skövla planeten även retroaktivt och planerar att skicka en armé som ska säkra en del mineralfyndigheter som de vill utvinna på brutalast tänkbara sätt. Handlingen är enkel och tycks vända sig till en ganska ung målgrupp. Det förstår man också av bristen på sex i serien.

Ja men, påverkar inte tidsresorna framtiden? Och om man bryter mineraler i forntiden så finns väl de inte kvar i framtiden?

Glöm alla sådana frågor. Logiken runt tidsresor har ingen lyckats reda ut och det görs inte heller inom ramen för Terra nova. Det är också betydelselöst för handlingen – det enda syftet är att få med våra välbekanta och populära dinosaurier. Annars kunde serien lika gärna ha utspelat sig på en annan planet.

Allt det där är ganska konventionellt och ointressant.

Vad som är intressant med Terra nova är det utopiska draget. Detta är rätt sällsynt idag. Science fiction är populärt men det mesta som skrivs eller filmas inom genren är utpräglade dystopier. Jorden går under. Vi blir alla uppätna av aliens. Eller zombier. Det dominerande perspektivet inom science fiction är det postapokalyptiska. Den framtiden katastrofen är så självklar att den är det enda som gäller.

Samhället Terra nova beskrivs indirekt men har en huvudroll i tv-serien. Terra nova är ett ideal som är värt att försvara. I mycket hög grad påminns man om att detta är en amerikansk serie – även om den till stor del är producerad i Australien med delvis australiska skådespelare.

Glöm också Australien men glöm inte den amerikanska prärien och pionjäråren. Mycket av Terra novas idéinnehåll finns att hämta i den amerikanska pionjärmytologin.  Det viftas dock inte med några flaggor och religion verkar inte förekomma på Terra nova. Rasmotsättningar och sociala skillnader verkar inte heller finnas även om det görs vissa antydningar.

Det är ett elitsamhälle. De som har kommit till Terra nova har noga valts ut. Den upplysta eliten är basen för den nya civilisationen. Och den leds av en upplyst diktator. Denne, commander Taylor, spelas av Stephen Lang som här gör ungefär samma karaktär som han gjorde i Avatar – fast snäll. Men någon demokrati är det alltså inte alls tal om. Snarare är Terra nova en militärstat. Kolonin är till och med omringad av en barriär som innevånarna inte får passera utan tillstånd. Det finns också vakttorn även om diktatorn commander Taylor säger:

”Jag trodde att tornen bara skulle behövas för att hålla vakt utåt.”

I detta idylliska pionjärsamhälle råder relativ harmoni. Ledaren är vis, mild och tillämpar ekologiska principer. Ingen skjuts i onödan (men var inte orolig – det är mycket action i Terra nova).

Terra nova tycks alltså påstå att demokrati och rövarkapitalism är oupphörligt förenade och att alternativet är upplyst diktatur.

Ja, se där något att tänka på. Tyvärr har inte dinosaurierna någon åsikt i frågan.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree